Srbija: Dačić ima veće šanse da bude premijer od Brnabićeve

Pojedini funkcioneri naprednjaka protive se i tome da SNS bude široke ruke prema socijalistima prilikom podjele resora
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.06.2017. 08:04h

Sjednica Predsjedništva SNS, na kojoj će se raspravljati o premijeru i sastavu vlade, trebalo bi da bude održana do kraja sljedeće nedjelje, pišu Večernje novosti.

Stav koji bude zauzeo vrh naprednjaka trebalo bi da potvrdi i Glavni odbor SNS, kako bi potom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio ko će biti njegov nasljednik u Nemanjinoj 11.

"Prema našim informacijama, krug kandidata za mandatara za sastav vlade praktično je sveden na dva imena - lidera socijalista Ivicu Dačića i ministarku državne uprave Anu Brnabić. A, aktuelni vršilac dužnosti premijera ima veće šanse da preuzme kormilo izvršne vlasti. Međutim, u vrhu SNS jaka je struja koja smatra da premijer treba da dođe iz redova naprednjaka, kao najjače stranke, pa se očekuje da na sjednici Predsedništva budu iznijeti i takvi zahtjevi", navodi se.

Pojedini funkcioneri naprednjaka protive se i tome da SNS bude široke ruke prema socijalistima prilikom podjele resora.

"U vrhu SNS posebno imaju "gard" prema opciji u kojoj bi kadrovi SPS preuzeli portfelje privrede i zdravstva, za koje se spekuliše da će u novoj podjeli ministarskih karata pripasti Dačićevima. Prije nego što sjedne da razgovara sa najbližim saradnicima u stranci, Vučić će obaviti seriju konsultacija sa predstavnicima svih izbornih lista u Narodnoj skupštini i ti sastanci, kako je najavio, počeće u ponedjeljak. Za sada je jedino izvjesno da će se tom pozivu odazvati predstavnici SNS, SPS, JS i lider LDP Čedomir Jovanović, dok iz većine ostalih stranaka opozicije poručuju da neće ići na 'Vučićev kanabe'", piše beogradski list.

U DS su poručili da niko iz te stranke neće ići na Andrićev vijenac, jer "ne žele da učestvuju u predstavi za javnost".

"Isti stav zauzeli su i predsjednik SDS Boris Tadić i lider "Dveri" Boško Obradović. Odluku da li će ići na konsultacije još nijesu donijeli pokret Dosta je bilo, Nova stranka i radikali. Novi predsjednik Srbije najvjerovatnije će na sednici Predsjedništva SNS otvoriti i pitanje odlaska sa kormila naprednjaka, ali tu će, kako sada stvari stoje, naići na žestog otpor visokih stranačkih funkcionera koji se protive tome da on ode sa čela stranke. Potpredsjednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u petak je poručio da Vučić treba da nastavi da vodi naprednjake i da bi njegova ostavka bila loša za SNS", zaključuje se.

Bonus video: