Dačić: Albanski političari glavna prijetnja za mir na Balkanu i u Evropi

On je dodao da EU treba da zaštiti svoje osnivačke principe i dostignuća "ako i dalje važe i ako se i dalje poštuju"
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: SPS/Facebook
Ivica Dačić, Foto: SPS/Facebook
Ažurirano: 10.05.2017. 10:44h

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su albanski političari glavna prijetnja za mir i stabilnost ne samo na Balkanu već i u Evropi i da bi EU trebalo to da shvati.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog šefa diplomatije Envera Hodžaja da priče o "Velikoj Albaniji nijesu na agendi Kosova ni Albanaca uopšte" već predstavljaju "širenje straha iz Beograda" Dačić je za briselski portal Euraktiv (euractiv.com) rekao da je to "potpuno apsurdno".

"Koordinirane izjave (albanskog premijera) Edija Rame, (kosovskog predsjednika) Hašima Tačija i (gradonačelnika Bujanovca) Jonuza Muslijua pokazuju da je Velika Albanija primarni cilj svih Albanaca", rekao je Dačić.

"Duboko žalim što Evropljani i međunarodna zajednica, posebno EU, budući da joj je Zapadni Balkan neposredni susjed, ne reaguju na činjenicu da su albanski političari najveća prijetnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi", naglasio je srpski ministar.

On je dodao da EU treba da zaštiti svoje osnivačke principe i dostignuća "ako i dalje važe i ako se i dalje poštuju".

Dačić je za Euraktiv rekao i da smo svjedoci "još jednom pokušaju prevare kao 1998, kada su promoteri Kosova tvrdili da je Oslobodilačku vojsku Kosova uspostavila srpska tajna policija".

"Nažalost cijeli svijet i međunarodna zajednica su im tada povjerovali i Srbija je bombardovana što nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Duboko se nadam da danas neće povjerovati u laži kosovskih političara i uzeti ih zdravo za gotovo", upozorio je Dačić.

On je dodao da je Srbija u više prilika dokazala da je pouzdan partner međunarodnoj zajednici jer nikog nije provocirala već je, naprotiv, pružila ruku saradnje na regionalnom nivou.

"Želim da vjerujem da će u Evropi i međunarodnoj zajednici prevagnuti dijela nad lažima i obmanama", dodao je.

Bonus video: