GRADITI JOŠ BOLJE ODNOSE SA SRBIJOM

Grabar-Kitarović: Moramo prestati da se vraćamo u prošlost

Hrvatska predsjednica poručila da je "vrijeme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja"
6 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.05.2017. 09:12h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u Vukovaru da je vrijeme da Srbija i Hrvatska podvuku crtu i počnu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska želi da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Želimo pomoći Srbiji da što prije uđe u Evropsku uniju, štiteći dakako hrvatske nacionalne interese. Pritom ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti i hrvatskog i srpskog naroda, i obje države, a i radi stabilnosti jugoistoka Evrope, imamo obavezu učiniti sve da izgrađujemo što bolje odnose", rekla je Grabar-Kitarović sinoć u Vukovaru, prenijela je u saopštenju njena pres služba.

Poslije Svečane sinjske alke, koja je ove godine održana u Vukovaru, predsjednica je izrazila pijetet prema hrvatskim braniteljima iz rata 1990-tih i poručila da prošlost ne treba zaboraviti, ali da Hrvatska ne želi da ostane "zarobljena" u njoj.

"Isto očekujemo i od Srbije. Moramo prestati da se stalno vraćamo u Drugi svjetski rat i sijemo klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost", naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla da je "vrijeme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja".

"Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka, ne želim da ikada više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu. Učiniću sve što je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost, a za to je ključan nov iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima", istakla je predsjednica.

U tom kontekstu, ona je navela rješenje problema pronalaska nestalih, pitanje takozvane univerzalne jurisdikcije Srbije, aktivno rješavanje graničnoga pitanja i promovisanje prava nacionalnih manjina, posebno prava Hrvata u Srbiji za koje je rekla da želi da budu na nivou onih prava koja imaju Srbi i Hrvatskoj.

Preporučujemo za Vas