Hrvatska: Most više nije dio Vlade

Premijer i lider HDZ Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je HDZ spreman za izbore ako u sljedećim danima ne dođe do parlamentrane većine.
0 komentar(a)
Božo Petrov, Foto: Beta-AP
Božo Petrov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.04.2017. 15:38h

Predsjednik Mosta i Sabora Hrvatske Božo Petrov izjavio je da njegova stranka više nije dio Vlade i da će četvoro ministara iz redova Mosta danas podnijeti ostavke.

"Mi nismo više dio Vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja. Sprječavamo ustavnu krizu koju je izazvao (premijer) Andrej Plenković", rekao je Petrov novinarima u Zagrebu.

On se obratio medijima nedugo pošto se pojavila nezvanična informacija da je Vlada na telefonskoj sjednici užeg kabineta smijenila sve državne sekretare iz Mosta, njih desetak, kao i ministra Ivana Kovačića, koji u četvrtak nije bio na vladinoj sjednici kada je premijer smijenio trojicu njegovih kolega iz Mosta.

Prethodno su u izjavi novinarima predstavnici Mosta najavljivali da će njihovi ministri odstupiti tek kada im se izglasa nepovjerenje u Saboru, uprkos tome što je premijer rekao da je njihova funkcija prestala njegovom odlukom o razrješenju.

Petrov je najavio da će se u Saboru u srijedu, 3. maja raspravljati o zahtjevu opozicije o smjeni ministra finansija Zdravka Marića, a da će tek poslije toga u dnevni red uvrstiti zahtjev za smjenu predsjednika Sabora ukoliko takav zahtjev dođe.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s druge strane, prikuplja potpise poslanika za smjenu Petrova i okupljanje nove parlamentrane većine.

Mediji spekulišu da je plan HDZ da se to dogodi prije nego što u parlamentu dođe do glasanja o Mariću.

Hrvatsku potresa politička kriza pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković u četvrtak iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

SDP je predložila pokretanje pitanja povjerenja u Saboru ministru finansija, koji je u Vladu došao s pozicije izvršnog direktora u Agrokoru.

Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju obzirom na ulogu u Agrokoru, a, među ostalim, ga povezuju i sa navodnim spornim povlašćenim državnim kreditima posrnulom koncernu.

Premijer i lider HDZ Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je HDZ spreman za izbore ako u sljedećim danima ne dođe do parlamentrane većine.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest mjeseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi zaoštrili uoči lokalnih izbora koji se održavaju krajem maja.

Bonus video: