Tusk: Koreja i Balkan pokazuju da nemoguće može postati moguće

Dogovor Sjeverne i Južne Koreje o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu, pozdravila je i visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini koja je ocijenila da taj dogovor pokazuje da je put do mira moguć uprkos svemu
76 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2018. 15:48h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da vijesti iz Koreje i ono što je doživio na Balkanu posljednjh dana pokazuju da "nemoguće može postati moguće".

"Ono što sam čuo iz Koreje i što sam doživio na Balkanu posljednjih dana trebalo bi da bude pozitivni podsjetnik svima: Da nemoguće može postati moguće i da sve potpuno zavisi od dobre volje i hrabrosti pojedinačnih ljudi", naveo je na Tviteru Tusk koji završava turneju po Zapadnom Balkanu učešćem na sastanku lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Dogovor Sjeverne i Južne Koreje o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu, pozdravila je i visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini koja je ocijenila da taj dogovor pokazuje da je put do mira moguć uprkos svemu.

"To pokazuje da su dijalog i diplomatija najjača oruđa za stvaranje mirnih rješenje za najteže probleme i da mogu koristiti tom regionu i cijelom svijetu", navela je Mogerini u saopštenju.

Dvije Koreje su poslije sastanka lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae Ina, saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Mogerini je navela da je Evropska unija spremna da podrži denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Puna denuklearizacija, kako se obavezala Sjeverna Koreja, mora uključiti njen nuklearni i raketni program i mora biti potpuna, provjerljiva i nepovratna", navela je Mogerini i dodala da se nada pozitivnom ishodu najavljenog sastanka sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Bonus video: