Vučić: Nemam informaciju da Hrvatska ima S-300, nije to igla

"Ko je s kim trgovao ne želim da se miješam, da li želimo da ojačamo vazdušnu odbranu? Da, želimo, to ćemo i da učinimo", navodi premijer Srbije
55 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.04.2017. 08:08h

Premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da "mu je interesantna" kampanja da je Rusija naoružavala Hrvatsku početkom devedesetih.

"Interesantna mi je kampanja, ako krene iz zagrebačkih sistema informisanja, a preuzmu je u Beogradu, sve mi je jasno. Čuli smo precizno i nedvosmisleno objašnjenje ruske ambasade", kaže Vučić.

Kako kaže, nema informaciju da Hrvatska ima S-300: "To nije igla".

"Ko je s kim trgovao ne želim da se miješam, da li želimo da ojačamo vazdušnu odbranu? Da, želimo, to ćemo i da učinimo", navodi premijer Srbije.

Prema njegovim riječima, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio je isporuku migova-29, tenkova i borbenih izviđačkih vozila.

"O S-300 nemamo dogovor, a ako to smijem da vam kažem prvi put sam to pomenuo u razgovoru sa Putinom i razgovarali smo o tome. Pomenuo sam i u razgovoru sa Lukašenkom", naveo je Vučić.

Zagrebački "Večernji list", ne navodeći izvore, napisao da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružjem, kako bi ga pitao gdje su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, povodom tih napisa, da ruski ambasador želi samo da podsjeti Hrvatsku na to da je Rusija "pomagala hrvatsku odbranu i borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem".

Ambasador Azimov je, međutim, izjavio je da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor vezan za isporuke oružja Rusije Hrvatskoj.

"Razgovori jesu vođeni, ali ne na naš zahtjev, već na zahtjev druge strane, koja je cijeli postupak inicirala. Odbili smo predlog bilo kakve saradnje koju je gospodin Zubak iznio tom prilikom. Rusija i ruska ambasada nijesu radili i ne namjeravaju vršiti bilo kakav pritisak na Hrvatsku. Saradnja Rusije i Hrvatske na vojno-tehničkom programu odvijala se i odvija se i dalje u skladu s međunarodnim obvezama koje Rusija ima i u tome ništa nije sporno", rekao je Azimov, a prenosi "Večernji list".

Rusko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom devedesetih godina.

Bonus video: