"PLODONOSNI RAZGOVORI"

Hrvatska: Vlada se dogovorila sa bankama, Agrokoru kredit od 150 miliona eura

Predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić, kao predstavnik svih šest banaka najvećih kreditora takođe je bio optimističan
0 komentar(a)
Andrej Plenković, Agrokor, Foto: Twitter
Andrej Plenković, Agrokor, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.04.2017. 12:09h

Nakon današnjeg sastanka Vlade i banaka premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da predstavnici banaka podržavaju zakonski i institucionalni okvir i podržavaju vladinog povjerenika Ramljaka.

"Tu nemamo nikakvih razlika niti dilema, bez obzira da li je riječ o domaćim bankama ili ruskim bankama, logika njihovog davanja kredita bila je poslovna logika, mi se prema svim kreditorima odnosimo na jednak način. Banke su potvrdile spremnost dati novi kredit za isplatu novih sredstava za isplatu plata, za isplatu povjerilaca u iznosu od 150 miliona eura. To će se obaviti u najkraćem roku kako bi ta sredstva bila doznačena Agrokoru. Banke su takođe izrazile razumijevanje za posebnost problema mjenica. Iskoristićemo sve mogućnosti kako bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstava na kraju to i platio, rekao je Plenković, a prenosi "Jutarnji".

Predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić, kao predstavnik svih šest banaka najvećih kreditora takođe je bio optimističan.

"Vodili smo danas konstruktivne i plodonosne razgovore. Banke su u poziciji da podržavaju program restrukturiranja Agrokora, podržavamo zaposlenost i zaposlene unutar Agrokora i podržavamo dobavljače koji isporučuju robu Agrokoru. Banke su se danas dogovorile da će osigurati dodatnu likvidnost od 150 miliona eura. Detalji će se dogovoditi s povjerenikom RH-a. Ukoliko osiguramo likvidnost, ukoliko povjerenik osigura dobar plan restruktuisanja, mislim da će cijela priča oko Agrokora krenuti u pozitivnom smjeru, kazao je Živaljić.

Na pitanje mijenja li vladin povjerenik cijelu Upravu Agrokora, Ante Ramljak je odgovorio potvrdno, a na pitanje hoće li oni ostati na svojim radnim mjestima rekao je:

"Sigurno ćemo biti u kontaktu, ali neće biti potrebno da dolaze na posao", rekao je Ramljak