Plenković i Ramljak: Slijedi bitka za Agrokor, da se ne prelije na privredu

N1 piše da je premijer Hrvatske dodao kako ovim očekuje i smirivanje situacije u medijima i javnosti. Zahvalio se svojim kolegama, posebno Martini Dalić i Tomislavu Tolušiću.
59 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Plenković, Ante Ramljak, Foto: Twitter
Andrej Plenković, Ante Ramljak, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.04.2017. 11:24h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se, nakon sjednice Vlade na kojoj je vanrednim povjerenikom za Agrokor imenovan Ante Ramljak, obratio javnosti zajedno s novoimenovanim povjerenikom.

"Drago mi je da mogu nakon ove sjednice Vlade predstaviti gospodina Ramljaka kao iskusnog čovjeka koji je većinu svog poslovnog života proveo u privredi. Ima iskustva i u jednom okviru državne uprave što će mu sigurno biti korisno. Ova odluka je na putu prema Trgovačkom sudu te tokom dana očekujemo i njihovu formalnu odluku. Time su se ispunili uslovi za aktivaciju Zakona. Najbitnije je da u ovom tenutku i kroz dijalog s dobavljačima, koordinacijom banakama i kreditorima na današnjim sastancima precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ove nedjelje. Bitno je da dođe do nove likvidnosti i na taj će se način do Uskrsa osigurati plate zaposlenima i omogućiti plaćanje tražbina dobavljačima", rekao je Plenković te se zahvalio svim učesnicima koji su pokazali odgovornost.

Zahvalio se i onima koji su za Zakon glasali u Saboru, te još jednom pozvao one koje nisu da je pokažu, piše N1.

"Vjerujem da će se kolege u opoziciji postupno osvijestiti i da će biti učesnici ovog procesa. Gospodin Ramljak ima potrebne reference i potrebno iskustvo. Kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu koja poznaje aktere hrvatske privrede, koja tačno zna ko je ko i kakvi su međusobni odnosi. Osoba koju Vlada postavlja na tu poziciju mora ima institucionalnu memoriju."

N1 piše da je premijer Hrvatske dodao kako ovim očekuje i smirivanje situacije u medijima i javnosti. Zahvalio se svojim kolegama, posebno Martini Dalić i Tomislavu Tolušiću.

Na press konferenciji s premijerom je govorio i Ante Ramljak, koji se najprije zahvalio Vladi i premijeru Hrvatske na povjerenju.

"Pred nama je zahtjevan i težak zadatak. Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlene, dobavljače, povjerioce... Bitka da se ovo ne prelije na cijelu privredu Hrvatske, pa i šire regije. Vremena stvarno nemamo puno, malo ga je. Ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušaću zajedno sa svojim timom da osiguram da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo povjerenje. Dobavljača, povjerilaca, banaka i da normaliziramo poslovanje. To je prvi prioritet. Već danas ćemo imati sastanke s dobavljačima i bankama i pokušaćemo sve da omogućimo isplatu plata do Uskrsa. Ako to uspijemo, i dobavljačima i radnicima, pogotovo malim OPG-ova, pred nama se onda nalazi duže razdoblje sveobuhvatnog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i biti intenzivno, no vjerujem da niko nema iluziju da će to biti preko noći. To će idućih 12 mjeseci biti intenzivan posao. Cilj mi je vratiti ozbiljno narušeno povjerenje dobavljača i smiriti situaciju. Kako je rekao premijer, da to bude lagani maestral. Bit ću na raspolaganju, ali vas molim da mi date vremena. Dajte mi vremena ove prve nedjelje", rekao je Ramljak.

Očekuje da će do kraja nedjelje od strana banaka biti osigurani prvi iznosi za likvidnost, da se u prvom redu osiguraju plate i novac dobavljačima koji ga već dugo očekuju.

Plenković je dodao da će danas doći do deblokade računa.

Spominjao se iznas od 150 miliouna eura za početak, hoće li to biti dovoljno?

"Ako taj iznos dogovorimo, vjerujemo da za početak hoće. Zajedno s dnevnom likvidnosti i prilivom novca", rekao je Ramljak.

Spomenuo je i svoj tim, a što će biti s Antoniom Alvarezom? "Ne bih to komentirao, još je rano. Predstaviću vam svoj tim."

Ministar finansija u Vladi Hrvatske Zdravko Marić danas je glasao za povjerenika, znači li to da da Plenković računa na njega i dalje u priči oko Agrokora?

"Ja na njega računam od momenta kad sam tražio da bude ministar finansija. Biće uključen u sva relevantna pitanja", odgovorio je premijer.

Prioriteti su sada plate i dobavljači, no koje su Ramljakove ideje za budućnost Agrokora?

"Kad uđete u proces resturkturiranja morate voditi računa o tome koji su prije svega ciljevi. Agrokor je bila jedna megakompanija, toliko velika da s ovakvim lošim procjenama može ugroziti sistem. Zato je i donesen ovaj Zakon. Budućnost kompanije vidim u tome da ćemo morati sjesti s kreditorima, povjeriocima, dogovoriti se i vjerovatno će se kompanija u budućem razdoblju morati restruktuisati na način da će doći do promjene vlasničke strukture i svega što s time ide", kazao je Ramljak.

Problemi s Agrokorom razotkrio je probleme s mnogim drugim kompanijama. Može li se dogoditi da ako se Agrokor sanira da druge kompanije potonu jer nisu zdrave?

"Naš je cilj da ovaj slučaj iskoristimo i za identifikovanje problema u poslovanju, za njihovo rješavanje, za sigurnost i na taj način izvučemo određene lekcije koje nam ovaj primjer daje. To je jedan od širih, transformativnijih ciljeva", rekao je premijer.

"Svi smo ugroženi u ovoj situaciji, prijeti nam ozbiljan ekonomski problem, Vladin poziv mi je na čast", kazao je na kraju Ramljak.

Nakon konferencije Plenković i Ramljak uputili su se na sastanak s dobavljačima.

Bonus video: