Srbija: Opozicija napustila sjednicu RIK

Prethodno je zamjenica predsjednika RIK Željka Radeta zatražila da se izvrši uvid u kompletan izborni materijal sa svih izbornih mjesta
2 komentar(a)
izbori Srbija, Foto: Reuters
izbori Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2017. 15:12h

Predstavnici dijela opozicije napustili su sjednicu Republičke izbore komisije (RIK).

Oni su nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mjesta.

Sjednicu su napustili članovi RIK iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.

Prethodno je zamjenica predsjednika RIK Željka Radeta zatražila da se izvrši uvid u kompletan izborni materijal sa svih izbornih mjesta.

"Kako ćemo objasniti zašto smo otvorili birački materijal sa samo dva biračka mjesta", rekla je ona.

Njen predlog da se to stavi na glasanje predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević nije usvojio, jer je rekao da je prva tačka dnevnog reda zaključena, i poručio da je trebalo svoj predlog da stavi na glasanje na početku sjednice, kada je bilo riječi o usvajanju dnevnog reda.

RIK je obavio ponovno brojanje glasova sa biračkih mjesta 27 i 85 u Novom Pazaru, na osnovu tvrdnji štaba Saše Jankovića da je na tim biračkim mjestima skoro 800 glasova "dodato" Aleksandru Vučiću, a brojanjem je utvrđeno da su sporna samo četiri glasa.

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je da je jedini cilj Saše Jankovića i njegovog izbornog štaba da se uznemire građani i unese sumnja.

Sjednica traje već pet sati

Sjednica Republičke izborne komisije (RIK) na kojoj je utvrđeno da je na dva biračka mjesta u Novom Pazaru bilo četiri glasa više za Aleksandra Vučića u odnosu na broj glasača, ulazi u peti sat rasprave, a još je neizvjesno kakva bi mogla biti odluka o tim biralištima.

Ponovno brojanje glasova uslijedilo je nakon što su predstavnici izbornog štaba Saše Jankovića naveli da je na ta dva biračka mjesta ukradeno oko 800 glasova i da se može pretpostaviti po analogiji da je na teritoriji cijele Srbije Vučić sebi pripisao 319.000 glasova više nego što je dobio. Nakon što su članovi RIK-a u prisustvu medija utvrdili da su na oba biračka mjesta u izvještaju sa glasanja Vučiću pripisana četiri glasa više nego što ima listića, razvila se polemika predstavnika vlasti i opozicije. Predstavnici vlasti tvrdili su da je brojanje dokaz da su "notorne laži opozicije" da je na proteklim predsjedničkimizborima bilo krađe glasova i naveli da opozicija svoje optužbe iznosi paušalno i bez ikakvih dokaza. S druge strane, predstavnici izbornih štabova Saše Jankovića i Saše Radulovića ocijenili su da rezultati ponovnog brojanja glasova dokazuju da je određene manipulacije ipak bilo i da je pravo pitanje koliko je ukupno glasova pripisano Vučiću kada se zna da u Srbiji postoji više od 8.500 biračkih mesta. Oni su takođe ocijenili da se iz tog brojanja može pretpostaviti kako funkcionište izborna prevara, a da je vlast izborom da prebroji dva od spornih 25 biračkih mjesta samo želela da napravi predstavu za narod i od RIK-a napravi rijaliti šou. Predstavnica Srpske radikalne stranke u RIK-u Željka Radeta ocijenila je da novog brojanja glasova nije ni trebalo da bude jer RIK nema pravo na tako nešto i jer su rokovi za to prošli, kao i da je trebalo da predstavnici opozicije potraže sudsku zaštitu. Sjednica RIK-a koja je počela nešto posle 11.00 časova i dalje se nalazi na prvoj tački dnevnog reda nakon čega je predviđeno da se odluči o formiranju biračkih odbora za ponavljanje glasanja na osam biračkih mjesta 11. aprila, kao i da se za članove i koordinatore radnih tijela RIK-a za ponovljeno glasanje odredi jednokratna novčana nadoknada od 2.500 dinara.

Bonus video: