Kriza u Agrokoru: "Stanje je neodrživo, to može trajati još 24 sata, a onda kreću blokade"

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo da su u razgovore uključeni i mali poljoprivrednici i OPG-ovi
0 komentar(a)
Agrokor, Foto: Twitter
Agrokor, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.04.2017. 10:53h

Predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor nakon sastanka dali su zajedničku izjavu ispred kompanije "Alca" u Zagrebu, javlja Dnevnik.hr.

"Okupili smo se po n-ti put i u stavovima smo isti kao i prije nekoliko dana, a to je da dobavljači ne snose štetu. U razgovoru s bankama jesmo, ali nismo postigli dogovor", rekao je generalni direktor Dukata Alen Fontana.

Fontana je naglasio da ukoliko se danas u toku dana ne postigne dogovor s bankama dobavljači više neće moći nastaviti s dostavom robe.

"Ako se danas ne postigne dogovor, prihvatićemo bilo kakvo rješenje koje će brzo rješiti situaciju. Ovo nije pitanje jedne kompanije, ovo je pitanje lanca od 100.000 ljudi. Najveći kamen spoticanja je u regresnim pravima finansijsko-robnih mjenica, ukoliko kompanija ne podmiruje dug, jeste teret dobavljača, koji nijesu u mogućnosti to finansirati.

"Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem. Jedino dobavljači upumpavaju keš u Agrokor. To je neodrživo, to može trajati još 24 sata, nakon toga krenuće obustave i blokade. Agrokor mora isplatiti plate iduće nedjelje u petak, tada ćemo vidjeti ima li novca", kazali su dobavljači i dodali da dok su firme u blokadi, isplata plata nije moguća, javlja Dnevnik.hr.

Fontana je napomenuo kako se još nijesu sreli s Antoniom Alvarezom.

"HGK podržava sve navedene zaključke i slažemo s njima. Naši dobavljači su bili prisiljeni uzimati te mjenice, a najveći profit od toga su uzimale faktoring kuće", rekao je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, i napomenuo da niko nije za rješenje da Agrokor ide u stečaj.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo da su u razgovore uključeni i mali poljoprivrednici i OPG-ovi.

Bonus video: