ODRŽAO SASTANAK SA DOBAVLJAČIMA

Plenković: Vlada Hrvatske podržava svaki dogovor koji stabilizuje Agrokor

Na pitanje novinara ko će imenovati vanrednu upravu Agrokora, s obzirom da se spekuliše da su banke već odabrale svog 'povjerenika', Plenković je rekao da trenutna situacija ima dva moguća rješenja
0 komentar(a)
Rimski sporazum godišnjica, Andrej Plenković, Foto: Reuters
Rimski sporazum godišnjica, Andrej Plenković, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2017. 15:06h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da njegova vlada podržava sve mjere koje će omogućiti kvalitetno restrukturiranje i poboljšanje likvidnosti kompanije Agrokor.

On je poslije sastanka sa predstavnicima dvadesetak dobavljača Agrokora novinarima rekao da se radi na smirivanju ukupne političke situacije izazvane finansijskim problemima Agrokora i da Vlada Hrvatske razgovara i sa predstavnicima te kompanije i kreditora, prenijela je Hina.

Podsjetio je da je vlada pripremila nacrt zakona o vanrednoj upravi u sistemski važnim kompanijama, u javnosti nazvan lex Agrokor, o kojem se Sabor raspravljati u srijedu.

"Vlada Hrvatske želi da podrži svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera, dakle od same kompanije pa do predstavnika poverioca, koji uključuju i kreditore, banke i dobavljače, i domaće i inostrane, s obzirom da je Agrokor kompanija koja ima rasprostranjenu poslovnu djelatnost u niz zemalja našega okruženja", rekao je Plenković.

Predstavnik dobavljača, Josip Budimir iz Franka je rekao da njima ne odgovara dinamika sprovođenja postignutog dogovora Agrokora i kreditora (stendstil aranžman) te da smatraju da im treba "leks Agrokor".

Taj zakon, po njegovim riječima, obezbedio bi institucionalni okvir da se riješi problem blokade računa Agrokora, ali i osiguraju sva buduća potraživanja za isporučenu robu i plasirane proizvode potrebne za stabilizaciju poslovanja ne samo trgovačkih kuća u okviru koncerna, nego i njihovih proizvođača, koji su, kako je rekao, takođe u nezahvalnoj situaciji.

Na pitanje novinara ko će imenovati vanrednu upravu Agrokora, s obzirom da se spekuliše da su banke već odabrale svog 'povjerenika', Plenković je rekao da trenutna situacija ima dva moguća rješenja.

"Postoji scenario A, a to je normalni dogovor svih strana, poslovnih partnera, dakle vlasnika, banaka i dobavljača i u tom scenariju Vlada će to podržati. Ako, pak, do takvog dogovora ne dođe, u scenariju B država će tražiti rješenje situacije, ali uz važan doprinos svih zainteresovanih u nalaženju dugoročno održivog rješenja", rekao je premijer Hrvatske.

Dodao je i da je vlada iz medija saznala da u Agrokor dolaze svjetski poznati konsultanti koji se bave restrukturiranjem velikih kompanija u poteškoćama, ali da će "ovih dana biti u kontaktu i s kompanijom i vidjeti kako će se taj proces razviti".

Večernji list objavio je da će na mesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru doći Antonio Alvarez, izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konsultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruska Sberbanka nedavno angažovala za rješavanje problema u Agrokoru.

Plenković je rekao će o Agrokoru razgovarati i tokom posjete privrednom sajmu u Mostaru na kojem će učestvovati i brojni zvaničnici susjednih zemalja, a medju njima i novoizabrani predsjednik i aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Sigurno ćemo se večeras vidjeti, razgovaraće o brojnim temama i o Agrokoru, s obzirom na važnost ne samo poslovanja Agorkora nego brojnih hrvatskih kompanija u susjednim zemljama", rekao je Plenković.

Prema nezvaničnim informacijma, juče su se sa velikim kreditorima Agrokora sastali i predstavnici manjih finansijskih institucija koje bi uskoro trebalo da se pridruže stendstil aranžmanu, moguće već tokom dana.

"Stendstil aranžman" - moratorijum na bankarske obaveze Agrokora je stupio na snagu u petak. Narednih dana se očekuje ubacivanje dodatnih sredstava u koncern, njegovo restrukturiranje što znači i promjenu uprave, najavljeno je poslije sastanka banaka i dobavljača Agrokora.

Među finansijskim povjeriocima Agrokora su Erste banka, Privredna banka Zagreb, Rajfajzen banka Austrija, Sberbanka, VTB banka (Austrija) i Zagrebačka banka.

Cilj "stendstil aranžmana" je da se olakšaju napori Agorkora da stabilizuje poslovanje i osigura izmirenje dospelih obaveza prema dobavljačima u narednom periodu, saopštila je u petak Erste banke.