Hojt Ji: SAD i dalje posvećene stabilnosti Zapadnog Balkana i Dejtonskom sporazumu

Komentarišući telefonski razgovor s Dodikom, koji je prethodio stavljanju predsjednika RS na američku "crnu listu", Hojt Ji je rekao da su ambasadorka Kormak i on istu poruku prenosili mjesecima, ne samo u RS, već i u Federaciji BiH.
62 pregleda 2 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2017. 10:41h

Nova administracija predsjednika SAD Donalda Trampa je i dalje jako posvećena partnerstvu sa Evropom i bliskoj saradnji sa evropskim partnerima, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

"I dalje čvrsto vjerujemo u važnost stabilnosti, prosperiteta u Evropi, uključujući Zapadni Balkan i samim tim Bosnu i Hercegovinu", rekao je Hojt Ji za sarajevsko Oslobodjenje.

Hojt Ji koji je prvi put poslije dolaska Trampove administracije posjetio BiH istakao je da je nova administracija jako zainteresovana da ojača partnerstvo, saveze koje ima, kao i NATO savez, ali i da insistira na odgovornosti zemalja koje ne poštuju međunarodne zakone i teritorijalni integritet drugih.

"SAD nastavljaju da podržavaju zajednicu sa evropskim saveznicima, kao i sankcije protiv Rusije, sve dok se Rusija ne bude ponašala u skladu sa obavezama prema dogovoru iz Minska", istakao je on.

Hojt Ji se u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kako je navedeno, nije bila u mogućnosti da se sretne s njim.

"Razmijenili smo stavove o situaciji u zemlji, napretku reformi, kako SAD mogu da nastave da podržavaju BiH i njena nastojanja da ispuni svoje ciljeve da postane članica EU i NATO", kazao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o bržem napretku u sprovođenju reformi prije nego se krene u izbore 2018. godine.

Upitan da li će se sastati s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji se nalazi na američkoj "crnoj listi", Hojt Ji je rekao da je "ograničen vremenom" i da neće imati više sastanaka sa političkim liderima.

“Kao što znate, ambasadorka (Morin Kormak) i ja smo naravno spremni i voljeli bismo se sastati sa svim liderima iz BiH koji iskreno žele da imaju konstruktivan i otvoren odnos i iskreno partnerstvo sa nama na osnovu transparentnosti i dobre volje. Mi taj odnos imamo sa mnogim liderima u BiH, a nadamo se da će se njihov broj povećati", kazao je on.

Komentarišući telefonski razgovor s Dodikom, koji je prethodio stavljanju predsjednika RS na američku "crnu listu", Hojt Ji je rekao da su ambasadorka Kormak i on istu poruku prenosili mjesecima, ne samo u RS, već i u Federaciji BiH.

"Ja bih dodao, sličnu poruku šaljemo i regionu. Jako smo posvećeni stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Posvećeni smo uspjehu Bosne i Hercegovine i potpunom sprovođenju i poštovanju Dejtonskog sporazuma i jačanju vladavine zakona i prosperiteta u BiH", istakao je on.

Hojt Ji je dodao da SAD insistiraju da zvaničnici u BiH poštuju zakon, Ustav BiH, da ispunjavaju svoje obaveze prema prema međunarodnoj zajednici, a prije svega prema građanima ove zemlje.

"Čvrsto vjerujemo da institucije BiH, uključujući Ustavni sud, treba poštovati. Dakle, ukoliko se institucije koje su dio Ustava BiH ne poštuju, ako se odluke Ustavnog suda ne poštuju, ljudi koji su odgovorni za to treba da odgovaraju", ocenio je pn.

Prema njegovim riječima, SAD u potpunosti podržavaju nastojanja institucija BiH da sprovode zakone, ali i da smatraju odgovornim one koji krše zakone i odluke Ustavnog suda.

"Mi ćemo podržavati institucije BiH da traže odgovornost lidera BiH. Nažalost, to nije samo pitanje ovdje, u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom regionu. Vidimo nestabilnost, nedostatak vladavine zakona, da nema ekonomskog rasta, visoku stopu nezaposlenosti. Vidimo vezu između tih pojava i visoke stope korupcije. I lidere i druge osobe koje ne odgovaraju za to", naglasio je Hojt Ji.

On je naveo da je sve to važno za SAD, posebno ono što se dešava u BiH, gdje je ta zemlja, zajedno sa drugim međunarodnim predstavnicima, garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bonus video: