Postignut dogovor Agrokora i banaka, Todorić odlazi?

Dogovaralo se o stand-stills porazumu, prema kojem bi se zamrznulo vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača
55 pregleda 4 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.03.2017. 07:14h

Agrokor i njegovi povjerioci postigli su stand-still dogovor, saznaje nezvanično N1.

Ova televizija prenosi da bi u ponedjeljak bi otkaz trebalo da dobije cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata.

Dogovaralo se o stand-stills porazumu, prema kojem bi se zamrznulo vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača.

Dodatnu napetost u situaciju oko Agrokora unijele su optužbe drugog čovjeka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, drugog najvećeg povjerioca Agrokora koji tvrdi da je Todorićeva kompanija falsifikovala finansijske izvještaje. U četvrtak ujutro su iz VTB-a ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala finansijske izvještaje Agrokora, kazala je da su tokom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnost koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima i su one, tvrde, ispravljene u konsolidacijskim paketima. Iz ove revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju kako je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i dijela Strategije Agrokora.

U međuvremenu je vlasnik Orbica Branko Roglić potvrdio da je njegova grupacija od Agrokora pokrenula prisilnu naplatu 12 miliona kuna potraživanja.

Bonus video: