Duraković: Pominjanje Srebrenice u diplomatskom ratu Turske i Holandije me vrijeđa

"Postoje drugi načini kako se Srebrenici može odati počast, bez obzira na odgovornost i posljedice onog što se desilo u Srebrenici", rekao je Duraković za sarajevski portal Klix.ba
71 pregleda 21 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Reuters
Srebrenica, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2017. 19:49h

Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je danas da je pominjanje Srebrenice u diplomatskom ratu Turske i Holandije politički nekorektno i da ga sa aspekta žrtve pominjanje Srebrenice vrijeđa.

"Postoje drugi načini kako se Srebrenici može odati počast, bez obzira na odgovornost i posljedice onog što se desilo u Srebrenici", rekao je Duraković za sarajevski portal Klix.ba.

On je dodao da su za Srebrenicu "podjednako odgovorne sve članice UN" a "posebno članice NATO i svi oni koji su bili učesnici tog perioda, a nisu ništa učinili da se spriječi genocid u Srebrenici".

"Mislim da je to pokazatelj da Srebrenica zaista biva predmetom političkih manipulacija u momentima kada Srebrenica nekome treba, a kada mi u Srebrenici trebamo nekoga, često se to ispusti i ne dodje u adekvatno vrijeme, ili ne dođe nikako", kazao je Duraković.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da su Turska i Holandija članice NATO i da je Brisel mjesto gdje mogu svoje razmirice da riješe dijalogom.

"Mi smo mali, nezaštićeni narod, nad kojima je svet dopustio da se počini najteži oblik ratnog zločina, zločin genocida. Niko danas ne može reći da nam je bar pokušao pomoći, jer se zločin u zaštićenoj zoni UN, u Srebrenici, odvijao pred kamerama. Prvi put je zločin genocida cio svijet gledao na televiziji i ništa nije učinio", rekao je Ahmetović.

Dodao je da narodu nad kojim je počinjen genocid treba mir, a ni u kom slučaju da bude upotrebljavan, u bilo kojem kontekstu, kada se svađaju veliki.

"Rezultati globalnog razračunavanja za male i nemoćne mogu biti samo sa većim ili manjim posljedicama. Stoga bi bilo najbolje da nas puste da na miru živimo sa svojim bolom, za koji se bojim da ga danas u ovom svijetu sa malo ili skoro nikako pravde niko ne razume", rekao je Ahmetović.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan okrivio je ranije danas Holanđane za zločin u Srebrenici.

"Znamo mi Holandiju i Holanđane iz masakra u Srebrenici. Znamo koliko je njihov karakter pokvaren po tamošnjem masakru 8.000 Bošnjaka", rekao je Erdogan u govoru emitovanom uživo na turskoj televiziji.

Erdogan je govorio o holandskom bataljonu mirovnih trupa UN koji nije uspio da zaštiti oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka od pokolja u Srebrenici 1995. godine.

Bonus video: