ODLUKA SUDA U HAGU

Odbačen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović je povodom odbacivanja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, izrazio je danas žaljenje zbog, kako je rekao, poigravanja sa državom BiH i dodao da se pokazalo da takav sistem ne funkconiše
8 komentar(a)
BiH, Srbija, Foto: Shutterstock
BiH, Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2017. 15:22h

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zbog spornog legitimiteta agenta tužbe BiH Sakiba Softića.

U pismu koje je članovima Predsjedništva BiH uputio registrator MSP-a Filip Kuvrer (Philippe Couvreur) navodi se da odluku o Softiću, kao agentu BiH pred MSP-om u podnošenju zahtjeva za reviziju presude, nisu donijela nadležna tijela u ime BiH kao države.

"Stoga, ne može se ništa preduzeti u pogledu dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH protiv Srbije)'", navodi se u pismu.

Ivanić potvrdio: MSP odbacio zahjtev za reviziju presude

Predsedavajući Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić potvrdio je za Tanjug da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

"Tačno je", rekao je Ivanić kratko.

Čović: Poigrali smo se i oslabili ugled BiH pred Hagom

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović je povodom odbacivanja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, izrazio je danas žaljenje zbog, kako je rekao, poigravanja sa državom BiH i dodao da se pokazalo da takav sistem ne funkconiše.

"On (odgovor) je takav kakav jeste. Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcioniše. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji", rekao je Čović, prenio je portal Kliks.