OEBS neće posmatrati: Fer predsjednički izbori u Srbiji pod znakom pitanja?

"Očekivao sam da će zbog toga odluka biti drugačija. U svakom slučaju, DS će dati maksimum da kandidatu Saši Jankoviću obezbijedi dovoljan broj kontrolora i da na taj način onemogućimo neregularnosti i na ovim izborima“ rekao je lider DS Dragan Šutanovac
24 komentar(a)
Srbija izbori
Srbija izbori
Ažurirano: 08.03.2017. 18:00h

Odluku da misija OEBS-a na predstojećim predsjedničkim izborima neće imati posmatrače na biralištima, predstavnici opozicionih partija i izbornih štabova nekoliko kandidata ocijenili su kao razočaravajuću, istovremeno navodeći da su prethodni izbori pokazali da ni OEBS nije garancija za fer i demokratski izborni proces, piše Insajder.net.

Lider Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac kaže za Insajder.net da je odluka OEBS-a razočaravajuća imajući u vidu da su prošli izborni ciklus obilježile brojne neregularnosti i propusti.

"Očekivao sam da će zbog toga odluka biti drugačija. U svakom slučaju, DS će dati maksimum da kandidatu Saši Jankoviću obezbijedi dovoljan broj kontrolora i da na taj način onemogućimo neregularnosti i na ovim izborima“ rekao je Šutanovac.

Iz Pokreta Dosta je bilo navode da će oni imati kontrolore na svih 17.000 biračkih mjesta, i dodaju da je, nakon iskustva sa prethodnih izbora, to jedina garancija.

"OEBS je prošle godine sačinio izvještaj u kome se navodi sve ono na šta smo i mi ukazivali - pristrasno izvještavanje medija, falsifikovanje potpisa na zapisnicima sa biračkih mjesta, nedopustiv potez RIK-a koji je sebi dao ovlašćenja da odlučuje koji džakovi će biti otvoreni a glasovi naknadno prebrojavani. Sve je to OEBS lijepo naveo u izvještaju ali su njihovi predstavnici izbore ipak ocenili kao demokratske. Bojimo se da zbog toga ni OEBS nije neka sigurnost" rekli su za Insajder.net u pokretu Dosta je bilo.

I iz izbornog štaba Dveri tvrde da su već duže vrijeme nezadovoljni odnosom pojedinih međunarodnih organizacija prema Srbiji.

"Politika dvostrukih aršina pojedinih međunarodfnih organizacija govori da Srbija ima status drugorazredne države. Zato se u njih i ne nadamo da će pomoći izgradnji demokratskog društva u Srbiji. To ćemo morati sami", kazali su iz Dveri.

Predstavnici Dveri, kažu da će imati svoje kontrolore i dodaju da su na raspolaganju svima iz opozicije koji žele da sačuvaju izborne rezultate i koji se zalažu za fer i poštene izbore.

Nikola Jovanović, portparol tima Vuka Jeremića je optužio režim da nije pozvao OEBS da prati izbore, kao što nije usvojio nijednu njihovu preporuku.

Jovanović je istakao da je OEBS naveo brojne nepravilnosti tokom prethodnog izbornog procesa, a jedna od glavnih kritika se odnosila na to da su “kandidati SNS nesrazmjerno zastupljeni u medijima i da koriste državne i javne funkcije u politikanske svrhe”.

Inasjder.net navodi da je portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Tomas Rimer izjavio da je u Srbiju poslata misija za procjenu potreba za izbore, koja će pratiti posebne aspekte izbornog procesa, pravnog okvira i medijsko izvještavanje o izborima.

"Ali neće biti sveobuhvatnog osmatranja na terenu, posebno ne na biralištima", rekao je Rimer i objasnio da od raspisivanja izbora do dana glasanja nije ostalo dovoljno vremena za pripremu misije u punoj veličini.

Rimer je kazao da bi u normalnoj situaciji OEBS preporučio slanje posmatračke misije, koju čine kratkoročni i dugoročni posmatrači.

To se navodi i u izveštaju OEBS-a o predstojećim predsedničkim izborima koji je objavljen 7. marta.

U tom izvještaju se izražava sumnja u tačnosti biračkog spiska i navodi da su predstavnike OEBS-a nadležni u Srbiji uvjeravali da će eliminisati duple glasače i povratiti povjerenje građana u izborni proces.

Osim problema sa biračkim spiskom, OEBS je konstatovao zabrinutost političkih aktera u Srbiji zbog mogućeg ponašanja kandidata u kampanji, zastrašivanja glasača, kupovine glasova i potencijalne zloupotebe državnih resursa u političkoj borbi.

U izvještaju se navodi da su nabrojani problemi postojali i na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Bonus video: