Dodik: Republika Srpska je u BiH zato što mora, a biće tamo gdje želi

Govoreći o zahtjevu za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, Dodik je rekao da ne vjeruje da ona može da opstane i istakao da njegovo podnošenje govori da je Bosna i Hercegovina nemoguća zemlja
50 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2017. 21:12h

Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini zato što mora, a ne zato što želi, a tamo gdje želi - biće, poručio je večeras predsjednik RS Milorad Dodik na prijemu koji je u Starom dvoru održan povodom Dana Republike Srpske.

Govoreći o zahtjevu za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, Dodik je novinarima na prijemu u Starom dvoru rekao da ne vjeruje da ona može da opstane i istakao da njegovo podnošenje govori da je BiH nemoguća zemlja, koju održava međunarodna zajednica, prenosi N1.

"Ovo sada je prvi put da je neko "na lopovski način" pokušao da nešto predstavi kao akt BiH, kao što je i njegov otac Alija, pa sin čini ono što je radio i otac i porodično nasilje ide za tim da se svojata ono što nije njihovo", rekao je Dodik, podsjećajući da je Alija Izetbegović 1993. tužio Srbiju za genocid.

On je rekao da će otvaranje pisma koje je iz suda u Hagu bilo upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću vjerovatno biti povod za šale.

"Ali, mi koji živimo tamo dobro znamo da obavještajnom službom BiH danas upravlja šef obezbjeđenja Alije Izetbegovića", izjavio je Dodik i ukazao da su tužilaštvo i sudovi pod njihovom kontrolom, zbog čega Srbi nisu sigurni.

On je dodao da se očekuje da 10. marta bude podignuta optužnica protiv funkcionera RS zbog podrške referendumu o Danu RS.

Dodik je poručio da je borba za državnost RS borba za slobodu.

"To je težnja generacija Srba, da baštinimo tradiciju, očuvamo naše postojanje, naš jezik i kulturu, naciju", rekao je Dodik, izrazivši zahvalnost Srbiji na podršci u tome.

Prema njegovim riječima, RS tek ima namjeru da uspije.

"Ukoliko bi se RS riješila stega međunarodnog faktora i Bosne i Hercegovine, koja se pravi kao imaginarna zajednica, mogla bi da bude daleko naprednija u ekonomiji, kulturi i socijali", zaključio je Dodik.

Bonus video: