SPS: Vučić je i naš kandidat, Nikolić da se dostojanstveno povuče

Iako je lider socijalista rekao da je odluka jednoglasna, Dačić je previdio jedan glas protiv, iz zadnjeg reda
89 pregleda 4 komentar(a)
Ivica Dačić, SPS, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, SPS, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.02.2017. 17:13h

Glavni odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) donio je danas u Beogradu odluku da kandidat SPS za predsjednika Srbije bude lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Glasanje na sjednici u Centru Sava bilo je javno i obavljeno je odmah po završetku govora predsjednika SPS Ivice Dačića.

Iako je lider socijalista rekao da je odluka jednoglasna, Dačić je previdio jedan glas protiv, iz zadnjeg reda.

Protiv je bila Plemenka Laćarac iz Begeča koja je agenciji Beta rekla da je odluka koja je donijeta "urušavanje SPS" i da je SPS trebalo da ima svog kandidata.

Dačić je u govoru članovima Glavnog odbora pozvao sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se "dostojanstveno povuče" iz nagoviještenog učešća u novoj predizbornoj trci, i da se dogovori s Vučićem, ocijenivši da je to "najbolja moguća odluka".

"Tomislav Nikolić treba da se dostojanstveno povuče ili će biti (bivši) predsjednik koji je osvojio najmanje glasova na (novim) predsjedničkim izborima", ocijenio je Dačić.

On je napomenuo da SPS nikada "nije razmišljala" o Nikoliću kao zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, već isključivo o Aleksandru Vučiću.

Svojim koalicionim partnerima iz SNS je poručio da ne treba da se plaše toga šta će da uradi Nikolić, ni da se pribojavaju toga da će on rasturiti stranačke odbore i poslanike iz republičkog parlamenta.

"Ko je tolika budala da ide s gubitnikom?", zapitao je Dačić.

On je procijenio da će Vučič sasvim sigurno pobijediti, baš zahvaljući podršci socijalista zbog toga što, kako je naveo, socijalisti nikada ne podržavaju gubitnike.

"Vučić plus Dačić jednako je pobjeda u prvom krugu", kazao je lider socijalista i dodao da pod "Vučić i Dačić" misli i na sve njihove koalicione partnere.

On je pozvao na ujedinjenje protiv onih koji "koče Srbiju" i koji "žele da je vrate u prošlost".

"Potreban nam je širok narodni front protiv zaustavljanja napretka Srbije. Svi za jednog, jedan za sve!", uzviknuo je Dačić.

Dodao je da je Vučićeva pobjeda neophodna zbog stabilnosti u državi i regionu, podsjetivši na probleme u susjednim zemljama, kao što je, kako je rekao, "ponovno buđenje ustaštva i fašizma u Hrvatskoj".

Dačić je kazao da se do sada ni jedan istaknuti predsjednički kandidat o tim stvarima nije izjasnio.

Govoreći o "vraćanju Srbije u prošlost", Dačić je kritikovao politiku nekadašnje koalicije DOS, i podsjetio na probleme, uključujući sporne privatizacije.

Dačić je rekao da mu je izborima 2014. godine mandat na mjestu predsjednika Vlade Srbije "skraćen na pola", ali da mu je Vučić koji je tada postao premijer, rekao da mu "nije ni obećavao cio mandat".

Bonus video: