Junker: Nema viznog režima za Kosovo bez sporazuma sa Crnom Gorom

"Svjestan da nema značajnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od završetka nepravedne izolacije naših građana, fokusirao sam se na okončanje procesa liberalizacije viza", napisao je Tači
14 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2017. 19:30h

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio da se proces režima putovanja građana Kosova u EU ne može liberalizovati bez demarkacije granične linije Kosova s Crnom Gorom. "Svjestan da nema značajnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od završetka nepravedne izolacije naših građana, fokusirao sam se na okončanje procesa liberalizacije viza", napisao je Tači na Fejsbuku poslije svog današnjeg sastanka s predsjednikom Evropskog savjeta, Žan-Klodom Junkerom.

"I pored činjenice da je prijatelj Kosova i podržava evropsku perspektivu Kosova, predsjednik Junker je jasno stavio do znanja da je nemoguće da se proces zatvori bez ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova", poručio je Tači. "Za EU je neshvatljivo kako je moguće da stanovnici Kosova toliko traže liberalizaciju viza, dok njihovi predstavnici, poslanici kosovskog parlamenta, građanima Kosova onemogućavaju kretanje bez viza, tako što ne glasaju za sporazum (o granici s Crnom Gorom)", kazao je Junker. Tači je napisao da je takva situacija "apsolutno apsurdna i neprihvatljiva". "Svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za nepravednu izolaciju (građana Kosova). Stoga ih ja, u ime građana Kosova, pozivam da odluče u interesu Kosova i njegovih građana, a ne svojih ličnih i partijskih interesa, i da glasaju za demarkaciju", napisao je Tači. Tači se u Briselu u srijedu sastao s predsjednicima Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta,Donaldom Tuskom i Antoniom Tajanijem.

Bonus video: