HRT prikazao Krim kao dio Rusije, Kijev traži izvinjenje

"Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim i izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", navodi se u saopštenju ukrajinske ambasade
72 pregleda 3 komentar(a)
HRT krim, Foto: Ambasada Ukrajine u Zagrebu
HRT krim, Foto: Ambasada Ukrajine u Zagrebu
Ažurirano: 04.12.2018. 09:18h

Ambasada Ukrajine u Zagrebu uputila je oštar protest Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) jer je Krim prikazala kao teritoriju Ruske Federacije i zatražila izvinjenje tog javnog servisa zbog "širenja iskrivljenih informacija".

Protest Ambasade Ukrajine u Zagrebu uslijedio je nakon "tehničke greške ili svjesne provokacije" nastale u "Dnevniku" tokom intervjua sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Tokom tog razgovora u pozadini je prikazana mapa na kojoj je, kako se navodi, "Autonomna Republika Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorija Ruske Federacije", navodi se u protestnoj noti.

"Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim i izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", navodi se u protestu Ambasade.

Iz ukrajinske Ambasade ističu da su uvjereni da HRT, "kao autoritetni medij-resurs Hrvatske", ne može biti u suprotnosti i zvaničnim stavom hrvatske Vlade koja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ambasada traži javno izvinjenje radi "širenja iskrivljene informacije" i mole da se preduzmu mjere s ciljem da se tako nešto ne ponovi, piše Srna.

Bonus video: