Poposki: Nije pristojno da se Albanija i Kosovo miješaju u unutrašnje stvari Makedonije

"Ukoliko smo svi saglasni da nam je budućnost u Evropi, onda je to borba da obezbijedimo stabilnost, mir, pravdu i ekonomski prosperitet za sve", rekao je Poposki
5 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2017. 13:08h

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki optužio je Albaniju i Kosovo za direktno miješanje u unutrašnje stvari Makedonije i ocijenio da je to nepristojno i neadekvatno.

Time je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije reagovalo na sastanke premijera Albanije Edija Rame i predsjednika Kosova Hašima Tačija sa liderima albanskih stranaka u Makedoniji, krajem prošle godine, na kojima je dogovarana zajednička platforma za pregovore o makedonskoj vladi.

"Nije pristojno, niti adekvartno, kada se premijer ili predsjednik susjedne zemlje dirketno miješa u unutrašnje poslove, posebno u periodu nakon demokratski sprovedenih izbora i pred formiranje vlade. Time se šalju pogrešni signali u regionu", naveo je Poposki u izjavi.

Kako je istakao, takav pristup je svakako opasan u zemlji sa multikulturalnom tradicijom i daleko od prakse dobrosusjedstva. "Ukoliko smo svi saglasni da nam je budućnost u Evropi, onda je to borba da obezbijedimo stabilnost, mir, pravdu i ekonomski prosperitet za sve građane. Uvek smo bili krajnje korektni u saradnji sa svim susjedima. Najbolje će biti da produžimo tim putem, umjesto da se postavljaju mine koje nose rizik za sve", rekao je Poposki.

Bonus video: