Kosovo traži da Srbija odbaci nalog za hapšenje Haradinaja

Francuski sud je saopštio da će Haradinaj ostatiti u pritvoru dok Srbija ne izda formalni zahtjev za izručenje
59 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta/AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.01.2017. 19:21h

Kosovo je zatražilo od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju da odbaci naloge za hapšenje bivših kosovskih gerilaca, uključujući bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je uhapšen u srijedu u Francuskoj.

Kosovska vlada i lideri opozicije su pozvali na obustavu pregovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredovanje EU.

Jedan bezbjednosni izvor je rekao za Rojters da je trenutno oko 20 državljana Kosova na crvenoj potjernici Interpola, uglavnom bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri, je rekla da je pisala Briselu tražeći da iskoristi uticaj i privoli Srbiju da povuče naloge za hapšenje.

"Tim primitivnim činovima, Srbija ne samo da narušava duh dijaloga u cilju dobrosusjedskih odnosa, nego dokazuje da je destabilizujući faktor u cijelom regionu, i međunarodni partneri bi trebalo da budu jako zabrinuti,“ rekla je Tahiri lokalnim medijima.

Francuski apelacioni sud u Kolmaru je juče saopštio da će Haradinaj ostatiti u pritvoru dok Srbija ne izda formalni zahtjev za izručenje, prenio je Rojters. Zahtjev će potom razmotriti nadležna institucija, saopštio je sud.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija tražiti izručenje Haradinaja, predsjednika Alijanse za budućnost Kosova. On je novinarima u vladi Srbije rekao da tužilaštvo ima brojne optužujuće stvari protiv Haradinaja i da niko nema pravo da ruši odluke nezavisnog organa - Tužilaštva Srbije, prenijela je Beta.

"Za mene bi bilo nelogično da Francuska kao pravna država ne postupa u skladu sa pravom“, dodao je Vučić.

Ako ga Francuska ne izruči, zapadnoevropske države bi trebalo da prestanu da "popuju" Srbiji o pravosudnim reformama, kazao je premijer Srbije.

Upitan da li je na Srbiju vršen pritisak da odustane od optužnica protiv pojedinih političara sa Kosova, Vučić je kazao da je „odavno odvikao“ evropske zvaničnike od takvog pristupa.

"Ne znam kako se to vrše pritisci, odavno sam ih odvikao od toga. Tako se ne razgovora sa Srbijom niti sa mnom, a onima iz Evrope kojima se to ne sviđa, neka ga puste i pokažu da je politika važnija od prava“.

Srbija je potjernicu za Haradinajem izdala 2006. zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je putem telefona razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Francuske Žan-Markom Eroom o pritvaranju Haradinaja. Ministarstvo je saopštilo da je Hodžaj francuskom kolegi rekao da su nalozi za hapšenje koje izdaje Srbija neprihvatljivi i nevalidni, da je Haradinaj nevin i da su optužnice Srbije politički motivisane.

"Objasnio sam mu apsurdnost zahtjeva Srbije koji su za nas neprihvatljivi. Zatražio sam podršku da se gospodin Haradinaj što prije oslobodi i vjerujemo da će se dogoditi“, rekao je Hodžaj.

Većina stanovnika Kosova je protiv suđenja bivšim gerilcima, koje smatra borcima za slobodu.

"Mi, (bivši) pripadnici OVK, smo ponosni što smo se borili protiv diskriminatorskih zakona i kriminalnog režima Slobodana Miloševića,“ rekao je predsjednik Kosova Hašim Tači u reakciji na hapšenje Haradinaja.

Izvor iz francuskog pravosuđa je u srijedu kazao da će istražitelji razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtjev o ekstradiciji.

Isti izvori su naveli za Rojters da će se to pitanje razmotriti „posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga“. Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti da li je njemu već bilo suđeno pred sudom UN za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je potjernica izdata.

Haradinaja je u junu 2015. uhapsila slovenačka policija, ali je nakon dva dana pušten na slobodu nakon diplomatskog pritiska. Tribunal u Hagu ga je dva puta oslobodio optužbi za ratne zločine.

Kosovo i Francuska imaju dobre diplomatske odnose i Pariz je i dalje jedan od najvećih podržavalaca najmlađe evropske države.

Bonus video: