Božićna poslanica SPC: Kosovo je naša Golgota i naš Jerusalim

"Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu djecu u otadžbini i rasejanju, i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolijevku, koju je veliki Njegoš nazvao 'grdnim sudilištem' ", naveo je Irinej u božićnoj poslanici
53 pregleda 22 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Ažurirano: 03.01.2017. 14:15h

Pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je predstojeći Božić po Julijanskom kalendaru čestitao pravoslavnim vjernicima u Srbiji, u rasejanju, i na Kosovu i Metohiji, s pozivom da žive u ljubavi i slozi.

"Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu djecu u otadžbini i rasejanju, i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolijevku, koju je veliki Njegoš nazvao 'grdnim sudilištem' ", naveo je Irinej u božićnoj poslanici.

Po njegovim rečima, "dok je Srba, biće i Kosova!", a "Kosovo je duša Srbinova!".

"Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim", poručio je Irinej.

"Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: "Rađajte se i množite i napunite zemlju!" Daj Bože da ovaj blagoslov postane mjera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamijenjen rajskim mirom i punoćom života", istakao je Irinej.

"Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dječija igra", naveo je patijarh.

"U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom svijeta i da bude milostiv svima nama", naveo je Irinej i dodao da ovaj Božić "prizove u zajednicu i sve one koji su se na bilo koji način odvojili od crkve".

Bonus video: