Umjetničkih djela porodice Sanader i dalje ostaju zaplijenjena - Vijesti.me
AFERA FIMI MEDIJA

Umjetničkih djela porodice Sanader i dalje ostaju zaplijenjena

Vanraspravno vijeće županijskog suda u Zagrebu odbilo je žalbe porodice bivšeg premijera Ive Sanadera na zaplenu umjetničkih djela iz njihove vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Vanraspravno vijeće županijskog suda u Zagrebu odbilo je žalbe porodice bivšeg premijera Ive Sanadera na zaplijenu umjetničkih djela iz njihove vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, prenosi BETA.

Po nalogu suda policija je iz Sanaderove porodične vile nedavno odnijela slike i skulpture, a žalbe na tu odluku ocijenjene su kao neosnovane.

Krajem 2010. sud u Zagrebu odbio je takođe žalbe porodice Sanader i poslovnog partnera bivšeg hrvatskog premijera na odluku o blokadi njihovog poslovnog prostora, udjela u firmama i privatnih računa.

Hrvatski mediji nezvanično navode da su odnijeta umjetnička djela procijenjena na više miliona kuna, odnosno da im je vrijednost višestruko veća od 1,5 miliona kuna (oko 168.000 eura), koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici.

Mediji takođe nezvanično navode da istražitelji nisu pronašli nekoliko vrijednih slika jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara Vlahe Bukovca, kao i vrijednu kolekciju satova.

Sanader se od 10. decembra nalazi u pritvoru u Salzburgu nakon što je na austrijskom autoputu uhapšen na osnovu međunarodne potjernice Hrvatske koja ga tereti za korupciju. Pritvor mu je krajem prošle godine produžen do 27. januara 2011.

Tužilaštvo za korupciju u Beču u međuvremenu je otvorilo istragu protiv Sanadera po prijavi jedne banke iz Tirola za pranje novca.

Hrvatska Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog krminala bivšeg premijera tereti za zlopotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija.

Sanader se tereti i za udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih firmi preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je afera i dobila ime.