Atentat u Ankari: Ubijen ambasador Rusije u Turskoj

Do napada je došlo na izložbi pod nazivom "Rusija očima Turaka"
0 komentar(a)
Andrej Karlov, Foto: Reuters
Andrej Karlov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2016. 18:00h

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov ubijen je u napadu iz vatrenog oružja na otvaranju izložbe fotografija u Ankari, javljaju turski mediji.

Karlov je prebačen u bolnicu sa teškim povredama gdje je preminuo, a u napadu je ranjeno još nekoliko osoba, prenose turske televizije NTV i CNN Tursk.

Ubistvo je snimljeno kamerama, i na snimku se vidi kako napadač puca na Karlova sa leđa dok ovaj drži govor, a zatim počinje da viče "Alahu Akbar".

AFP prenosi, pozivajući se na očevica, da je napadač uzviknuo "Osveta za Alepo".

Agencije navode da je napadač uzvikivao i "Nemojte zaboraviti Siriju, nemojte zaboraviti Alepo. Dok ljudi tamo nisu sigurni ni mi nećemo biti ovdje".

Atentator je nakon toga ubijen.

Rojters navodi da je napadač u galeriju ušao pokazavši policijsku propusnicu.

Do napada je došlo na izložbi pod nazivom "Rusija očima Turaka".

Napad se desio dan prije odlaska turskog ministra spoljih poslova Mevlua Čaušoglua u Moskvu na sastanak sa ruskom i iranskom stranom.

Napad je izveden poslije višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, navodi AFP.

Rojters ocjenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika "prelivanja" sirijskog sukoba u Tursku, podsjećajući da su odnosi između Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju oprečne strane.

SAD osudile napad na ruskog ambasadora u Turskoj

Američki Stejt department osudio je ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj.

"Osuđujemo ovaj čin nasilja, odakle god da dolazi. Naše misli i molitve su sa njim (ambasadorom Rusije) i njegovom porodicom", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj osudile su i Ujedinjene nacije, izjavio je portparol generalnog sekretara UN, a prenio Tass.

Bonus video: