PRETVORIĆE JE U DOM ZA HENDIKEPIRANE

Austrija: Neće srušiti Hitlerovu rodnu kuću

Vlasti sada namjeravaju da preurede fasadu da kuća više ne bi bila privlačna poklonicima Hitlera koji je tu rođen 1889. godine, te zgrada više neće biti prepoznatljiva, navela je vlada
0 komentar(a)
Adolf Hitler, kuća, Foto: Reuters
Adolf Hitler, kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2016. 19:35h

Austrijski državni zvaničnici odlučili su danas da rodnu kuću nacističkog vođe Adolfa Hitlera pretvore u dom za hendikepirane, a ne da je sruše kao što se tražilo, da ta kuća više ne bi bila odredište hodočašća neonacista.

Današnja odluka donijeta je dan pošto su poslanici velikom većinom odobrili predlog zakona kojim se kuća u mjestu Branuau am In, blizu Austrije i Njemačke oduzima vlasnicima koji su odbili da je prodaju.

Poslije dogovora s ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom i predsjednikom opštine, guverner provincije Gornje Austrije Jozef Piringer je rekao da je odbačen predlog da se zgrada sruši.

On smatra da bi se rušenjem podstakle tvrdnje da vlasti žele da se otarase "nezgodne istorije".

Vlasti sada namjeravaju da preurede fasadu da kuća više ne bi bila privlačna poklonicima Hitlera koji je tu rođen 1889. godine, te zgrada više neće biti prepoznatljiva, navela je vlada.

Piringer je rekao da će kuća biti ponuđena na upotrebu službi koja pomaže hendikepiranim osobama, što, rekao je Piringer, predstavlja "antitezu nacizma".

Preporučujemo za Vas