Blago s Krima vratiti Ukrajini

Predmeti za izložbu „Krim - zlato i tajne Crnog mora“ stigli su u Holandiju s Krima prije nego što je Rusija pripojila to poluostrvo 2014. godine
4 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2016. 20:58h

Holandski sud odlučio je juče da antički predmeti s Krima pozajmljeni holandskom muzeju treba da budu vraćeni Ukrajini, a ne krimskim muzejima, odakle su stigli.

Predmeti za izložbu „Krim - zlato i tajne Crnog mora“ stigli su u Holandiju s Krima prije nego što je Rusija pripojila to poluostrvo 2014. godine.

Četiri muzeja sa Krima tražila su da predmeti iz zbirke budu vraćeni njima, dok je Ukrajina tvrdila da je to njeno državno vlasništvo.

Sud u Amsterdamu je odlučio da prema pravilima UNESCO-a, kulturno blago treba da bude vraćeno suverenoj državi, pa je, pošto Krim nije suverena država, na Ukrajini da odluči gdje će biti vraćeni antički predmeti, prenio je BBC.

Sudije su navele da je na sudovima u Ukrajini da odluče ko je vlasnik zbirke, ali i naložili vladi u Kijevu da plati holandskom muzeju 110.000 eura za čuvanja antičkog blaga tokom prethodne dvije godine.

Zbirka, međutim, neće odmah biti vraćena Ukrajini, pošto ruska vlada ima tri mjeseca da uloži žalbu.

Na izložbi „Krim - zlato i tajne Crnog mora“ od februara do maja 2014. godine predstavljeni su zlatni predmeti iz vremena kada su stari Grci kolonizovali to poluostrvo. Predmeti su stigli iz četiri muzeja na Krimu i jednog u Kijevu.

Među predmetima su zlatni skitski šljem iz 4. vijeka prije nove ere i zlatna ogrlica iz 2. vijeka, od kojih svaki ima po kilogram.

Ukrajina je pozdravila odluku suda, dok je Rusija ocijenila da su time narušena pravila međunarodne razmjene između muzeja i pravo krimskog naroda.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da odluka suda znači da antičko zlato pripada ne samo Ukrajini nego i Krimu, koji smatra sastavnim dijelom Ukrajine.

Arheološkinja s Krima Valentina Mordvinceva, koja je učestovala u organizovanju izložbe, rekla je da taj slučaj treba da bude iznad politike.

„To je kao da pocijepate stranicu specijalne knjige. Ti artefakti su došli sa našeg tla, tako da moraju biti vraćeni na Krim“, rekla je holandskim medijima.

Rusko ministarstvo kulture kritikovalo je presudu, navodeći da je njom „prekršeno načelo međunarode razmjene između muzeja i pravo naroda Krima na pristup sopstvenom kulturnom nasljeđu“.

Neki Krimljani su razočarani odlukom.

„Mislim da to nije trebalo iznositi pred sud,“ rekla je Valentina Mordvinsteva, istoričarka i kustos izložbe na Krimu.

Međutim, Elena Gagarina, direktorka muzeja Moskovski Kremlj, kazala je da razumije odluku suda, prenio je Rojters.

„U ovom slučaju, kada su ti predmeti odnijeti sa teritorije Ukrajine i pripadali su Ukrajini kao državi, odluka mi djeluje potpuno razumno,“ kazala je za agenciju Interfaks.

Galerija

Bonus video: