DIRKTORKA MMF-A NEIGRALA OPTUŽBE

Počinje suđenje Lagardovoj zbog afere "Tapi"

AP ocjenjuje da suđenje i moguće osuda Lagardove mogli da utiču na njenu poziciju direktorke MMF-a
0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 18:40h

Suđenje direktorki Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, koja je optužena kao bivša ministarka za nemarno postupanje nakon što je francuska država isplatila više od 400 miliona eura tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, počeće danas pred Sudom pravde Republike Francuske, specijalnim telom koje sudi ministrima.

Ukoliko bude osuđenja, Lagardovoj (60) prijeti zatvorska kazna od godinu dana i novčana kazna u iznosu od 15.000 eura, prenosi AP.

Suđenje Lagardovoj (60), koja je tada bila ministar ekonomije i finansija, trebalo bi da traje do 20. decembra.

AP ocjenjuje da suđenje i moguće osuda Lagardove mogli da utiču na njenu poziciju direktorke MMF-a.

Kredibilitet te institucije već je ugrožen kada je prethodni direktor Dominik Stros-Kan bio primoran da podnese ostavku 2011. godine, nakon što je optužen za seksualni napad, podsjeća agencija.

Lagardovojoj se sudi zbog uloge u arbitražnoj presudi iz 2008. godine, kojom je isplaćeno 403 miliona eura francuskom tajkunu Bernaru Tapiju, savezniku tadašnjeg predsjednika Nikolasa Sarkozija.

Direktorka MMF-a negirala je optužbe.

Tapi je tužio francusku banku "Kredit Lionas" zbog uloge u prodaji njegovih akcija u kompaniji "Adidas" 1990-ih godina.

Kada je Lagard postala ministarka finansija 2007. godine, pravni spor između Tapija i banke još nije bio riješen, a ona je izdala naređenje da se reši kroz privatnu arbitražnu komisiju, umjesto preko uobičajnih sudova.

Njeni advokati ranije su rekli za Rojters da će Lagard tražiti odlaganje suđenja o njenoj ulozi u isplati 400 miliona eura kontroverznom biznismenu Bernaru Tapiju, nakon spora koji je Tapi imao sa državom oko prodaje "Adidasa".

Tapi je ranije od države tražio odštetu, navodeći da ga je banka kojoj je prodao deonice "Adidasa" prevarila, jer je kasnije prodala te dionice za mnogo veće pare.