Poljski nacionalisti tužili Fejsbuk: "Cenzuriše patriote i vjernike katolike"

Uz tužbu, šef desničarske NVO, Švirski je podnio dokumente koji bi trebalo da dokažu da Fejsbuk ne blokira sadržaje koji propagiraju totalitarni komunistički režim, a ne uklanja ni profile sa komunističkim simbolima
0 komentar(a)
Poljska, nacionalista, Foto: Reuters
Poljska, nacionalista, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2016. 10:40h

Reduta dobrog imena - Liga protiv kleveta Poljske, nevladina organizacija koja brani ugled Poljske i katoličke crkve u Poljskoj, tužila je Fejsbuk sudu u Varšavi za navodnu cenzuru i diskriminaciju poljskih patriota i vjernika katolika, a takođe i za uvredu vjerskih osećanja zato što je Fejsbuk pred Marš nezavisnosti poljskih ekstremista i nacionalista u Varšavi 11. novembra uklonio sa društvene mreže profile ekstremista kada su pretjerali sa govorom mržnje.

Šef te desničarske, katoličke nevladine organizacije, Maćej Švirski u tužbi se pozvao na poljski Ustav i Evropsku konvenciju ljudskih prava i sloboda i zahtijeva od suda da zabrani Fesjbuku sa sjedištem u SAD i njegovoj ispostavi u Irskoj da cenzuriše i diskriminiše sadržaje i traži da sud naredi da Fejsbuk omogući slobodan tok informacija.

Uz tužbu, Švirski je podnio dokumente koji bi trebalo da dokažu da Fejsbuk ne blokira sadržaje koji propagiraju totalitarni komunistički režim, a ne uklanja ni profile sa komunističkim simbolima.

"Ali rado blokira slike koje slave događaje katoličkog ili nacionalnog karaktera. Opravdano je zato pitanje kakvi su kriterijumi za uklanjanje sadržaja kojima se diskriminišu korisnici na osnovu ubjeđenja, pogleda na svijet ili vjeru", citira danas iz tužbe poljska državna televizija TVP.info.

Uoči Marša nezavisnosti Varšavom koji svake godine na državni praznik 11. novembra legalno organizuju poljski radikalni nacionalisti i ekstremisti iz Radikalno-narodnog bloka, Fejsbuk je blokirao profil Marša nezavisnosti i profile korisnika koji su prenosili poziv na Marš zbog govora mržnje i simbola falange na plakatu koja je na Fejsbuku zabranjena.

Nakon žestokih protesta blokiranih korisnika kojima se pridružila i poljska vlada premijerke Beata Šidlo, brutalnih verbalnih napada i prijetnji zaposlenim u poljskom birou, Fejsbuk je bez obzira na falangu i govor mržnje profile odblokirao.

"Kriterijumi Fesjbuka su politički neutralni i omogućavaju izražavanje širokog spektra političkih izjava, uključujući tu i neke koje mogu da budu za nekog drugog uvredljive. Profil Marša nezavisnosti uklonjen je jer krši standarde oko govora mržnje", saopštio je poslije obnove profila predstavnika Fesjbuka za Evropu, Bliski istok i Afriku Ričard Alen.

Poljska nije jedina u regionu gdje Fesjbuk blokira profile radikalnih nacionalista i ekstremista pošto su već nekoliko puta probleme sa svojim profilima imali češki ksenofobni ekstremisti iz raznih liga i blokova protiv islama i izbjeglica.

Bonus video: