OPTUŽIO KAČINSKOG DA ŠALJE "NEGATIVNE SIGNALE"

Tusk: Zaboravite Njemačku, Poljska može da sruši EU

"U situaciji kad neka zemlja ima svog predstavnika na najvišoj poziciji u Evropi i zlovoljna je zbog toga, ona ne može da bude tretirana sasvim ozbiljno i to je ovdje problem", rekao je Tusk aludirajući na svoje dugogodišnje nesuglasice sa predstavnicima aktuelne poljske vlasti
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2016. 08:08h

Poljska ima istu moć kao i Njemačka u Evropskoj uniji i sudbina EU zavisi od poljske vlade podjednako kao što zavisi od njemačke vlade na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je u intervjuu za nedeljnik "Polska" optužio Jaroslava Kačinjskog, bivšeg premijera i lidera vladajuće Partije prava i pravde da o Evropskoj uniji govori na najgori mogući način, te da često šalje negativne signale Briselu što podriva kredibilitet Poljske kao pouzdanog partnera, prenosi "Politiko".

"U situaciji kad neka zemlja ima svog predstavnika na najvišoj poziciji u Evropi i zlovoljna je zbog toga, ona ne može da bude tretirana sasvim ozbiljno i to je ovdje problem", rekao je Tusk aludirajući na svoje dugogodišnje nesuglasice sa predstavnicima aktuelne poljske vlasti.

Na kraju krajeva, budućnost EU zavisiće od "dobre volje i jasne solidarnosti njenih članica - uključujući Poljsku, a ne samo jednog lidera", rekao je Tusk odgovarajući na pitanje da li misli da je njemačka kancelarka Angela Merkel poslednja nada za liberalne demokratije u Evropi.

On je ocijenio da će uloga Njemačke rasti poslije odluke Britanije da izađe iz EU i pobjede Donalda Trampa u SAD, ali je upozorio da ne može jedna osoba pojedinačno da zaštiti EU, ili demokratiju od nestabilnosti i šokova sa kojima se povremeno suočavamo.

Njegov glavni zadatak je, kako je dodao, da spriječi da Poljska postane izolovana na periferiji Evrope u slučaju da se EU raspadne za deset godina.

Tusk je dodao da se na sastancima u Briselu veoma trudi da ukaže da ponašanje Varšave "nema nikakve veze sa time šta Poljaci misle o Evropskoj uniji".

Preporučujemo za Vas