Italijanska desnica: "Ne" na referendumu biće šamar Evropi

Salvini je naglasio da bi odustajanje od jedinstvene evropske valute stavio "u srce svog manifesta"
61 pregleda 0 komentar(a)
mateo salvini, Foto: Reuters
mateo salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2016. 15:09h

Ukoliko bi italijanski narod glasao protiv prijedloga ustavnih reformi na referendumu, koji se održava u nedelju, to bi bio "šamar u lice" Evropi, ocjenio je danas lider desničarske Sjeverne lige Mateo Salvini.

"Glas protiv će takođe biti glas protiv pravila i propisa Evrope, koji su bili katastrofalni za Italiju", rekao je Salvini u intervjuu za Rojters dodajući da bi u slučaju da pobedi glas "ne" na referendumu, koji je inicirao premijer Mateo Renci iz Demokratske partije, Italija trebalo da održi parlamentarne izbore godinu dana ranije, odnosno 2017. godine.

Salvini, koji je pomogao u vođenju kampanje protiv planiranih promena ustava, smatra da se njima ne rešavaju glavni problemi s kojima se Italija suočava.

Prema njegovim riječima, mjere štedenje EU su sasjekle italijansku ekonomiju.

Salvini, koji je rekao da će se kandidivati za premijera, obećao je da će Italija napustiti euro ukoliko on pobjedi na narednim izborima.

On je naglasio da bi odustajanje od jedinstvene evropske valute stavio "u srce svog manifesta".

"Želimo pravedniju valutu, čija bi vrijednost vjerovatno bila 20 odsto niža od aktuelnog eura, čime bi našim kompanijama bilo dato 20 odsto više šanse za izvoz", smatra Salvini.

Renci je rekao da bi se njegovim reformama unapredila politička stabilnost u zemlji, koja je promjenila 63 vlade od 1948. godine.

Italijanski premijer obećao je da će podnjeti ostavku na tu funkciju ukoliko se narod bude glasao protiv ustavnih reformi.

Bonus video: