Tajni sastanak Fajmana i Šulca

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" fotografisao je Šulca, Fajmana i njemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela u jednom bečkom kafiću
0 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 08:39h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i bivši austrijski kancelar Verner Fajman održali su sinoć tajni sastanak u Beču zbog mogućnosti da bi na predstojećim predsjedničkim izborima u Austriji mogao pobijediti kandidat desnice Norbert Hofer.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" fotografisao je Šulca, Fajmana i njemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela u jednom bečkom kafiću.

Šulc je u Beč doputovao u ponedjeljak uveče kako bi se sastao sa Fajmanom i Gabrijelom, a tema, kako tvrdi list, jesu predsjednički izbori u Austriji.

Moguće je, navodi "Kronen cajtung" da socijaldemokrate rade na zajedničkoj strategiji za podršku kandidatu Aleksanderu van der Belenu u posljednjim danima predizborne kampanje.

Nije tajna, dodaje dnevnik, da najviši političari EU žele pobjedu Van der Belena na predsjedničkim izborima u Austriji, koji su zakazani za 4. decembar.

Šulc je još u maju upozoravao na opasnost pobjede Hofera.

"Ako ekstremna desnica u Austriji i Evropi pobjedi promeniće se karakter Evrope. Velika većina ljudi u Evropi ne želi te promjene. To je, međutim, tiha većina ljudi, ako prihvata da oni, koji žele granice, pobjeđuju na izborima", poručio je tada Šulc.

Gabrijel je, na Tviteru, napisao "sa Šulcom i Fajmanom u Beču. Protiv populizma pomaže samo još jedinstvo".

Očekuje se da će Šulc i Gabrijel, nakon Fajmana imati sastanak i sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, koji, takođe, forsira izbor Van der Belena.

Bonus video: