Riješena misterija beskućnice iz Rima: Nema veze sa Medlin Meken

Jauhojarvi, koji se razveo od Embline majke prije 13 godine, kazao je da djevojka godinama pati od Aspergerovog sindroma
323 pregleda 0 komentar(a)
Embli Jauhojarvi, Foto: Twitter
Embli Jauhojarvi, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.11.2016. 19:45h

Višednevna misterija je riješena: Djevojka koja je lutala ulicama Rima je 21-godišnja Šveđanka koja pati od Aspergerovog sindrom

Plavokosa djevojka spavala je na centralnim trgovima Rima, govorila samo engleski jezik i nije prihvatala milostinju. Niko nije znao odakle je, a čak se u medijima povezivala sa Britankom Medlin Meken, djevojčicom koja je 2007. godine nestala u Portugalu.

Djevojka je policiji kazala da je Britanka, te da joj je ime Marija. Pronađena je bez pasoša i drugih identifikacionih dokumenata. Nakon medijskih pisanja, otkriveno je da je zapravo riječ o Embli Jauhojarvi, djevojci koja je u maju nestala iz svoje kuće u Stokholmu.

Emblin otac, Tahvo, kontaktirao je policiju nakon što je vidio njenu fotografiju u medijima.

“Od kuće je otišla u maju. Znao sam da ide u Italiju da uči jezik. Sve vrijeme sam pokušavao da dobijem pomoć od švedske policije, ali uzalud”, kaže otac ove djevojke.

Jauhojarvi, koji se razveo od Embline majke prije 13 godine, kazao je da djevojka godinama pati od Aspergerovog sindroma. Riječ je o razvojnom poremećaju čija je glavna karakteristika nesposobnost razumijevanja funkcionisanja u društvu. Ljudima s Aspergerovim sindromom nedostaje razumijevanje, procesuiranje i opisivanje saopstvenih i tuđih emocija, kao i svjesnost okolnosti koje ih okružuju u datom trenutku.

Bonus video: