UN donijela rezoluciju: Rusija privremeni okupator Krima

Rezolucija podrazumijeva i prestanak "bilo kakve diskriminacije, proizvoljnog hapšenja, mučenja i drugog nehumanog ili ponižavajućeg postupanja" prema stanovnicima Krima
14 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2016. 12:24h

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija kasno sinoć je usvojila rezoluciju kojom je Rusiju proglasila za "peivremenog okupatora" teritorije ukrajinskog poluostrva Krim, kao i luke Sevastopolj.

Rusija je pozvala članice Generalne skupštine da glasaju protiv rezolucije, ali na kraju je glasovima 73 za i 23 protiv (76 članica nije prisustvovalo glasanju) rezolucija prošla.

Nacrt rezolucije osuđuje nasilje i diskriminaciju stanovnika na "privremenoj okupiranoj teritoriji Krim", uključujući i krimske Tatare.

Rezolucija podrazumijeva i prestanak "bilo kakve diskriminacije, proizvoljnog hapšenja, mučenja i drugog nehumanog ili ponižavajućeg postupanja" prema stanovnicima Krima.

Iz UN-a pozivaju i na oslobađanje stanvništva koje je bespravno uhapšeno, kao i omogućavanje rada kulturnih i vjerskih insistucija.

Prije glasanja, ukrajinski zamjenik ministra spoljih poslova Sergej Kislicija, izjavio je da je cilj Ukrajine da je "Rusija u potpunosti u skladu sa svojim obavezama, kao okupirajuća sila".

Ruski predstavnik ministarstva spoljih poslova, Anatolij Viktorov, izjavio je da je rezolucija "politički motivisana", kao i da je stanvništvo Krima na referendumu izglasalo "istorijsko spajanje sa Rusijom".

Protiv rezulucije su glasale sledeće države: Angola, Jermenija, Bjelorusija, Bolivija, Burundi, Kambodža, Kina, Kuba, Komorska Ostrva, Severna Koreja, Kazahstan, Indija, Iran, Rusija, Nikaragva, Srbija, Sudan, Sirija, Uzbekistan, Venecuela, Eriteja i Zimbabve.

Bonus video: