Putin se nada većoj saradnji s Bugarskom

Budući šef države Rumen Radev, čiji petogodišnji mandat počinje 22. januara, izjavio je danas da rezultat predsjedničkih izbora predstavlja "negativan glas za vladu i vodi u novu političku situaciju"
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2016. 18:33h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas nadu da će Rusija imati veću saradnju s Bugarskom i njenim "bratskim narodom" i da očekuje "novi polet" u odnosima dvije zemlje poslije pobjede opozicionog kandidata Rumena Radeva na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Putin je danas čestitao Radevu, izražavajući uvjerenje da će biti unaprijeđeni bilateralni odnosi i "konstruktivna saradnja u mnogim oblastima u interesu dva bratska naroda".

Budući šef države Rumen Radev, čiji petogodišnji mandat počinje 22. januara, izjavio je danas da rezultat predsjedničkih izbora predstavlja "negativan glas za vladu i vodi u novu političku situaciju".

Radev, bivši pilot i komandant bugarskog ratnog vazduhoplovstva, izjavio je sinoć da je za dobar dijalog s predsjednicima SAD i Rusije.

On je takođe obećao da će raditi na poboljšanju odnosa s Moskvom i ukidanju evropskih sankcija Rusiji, ali da ostaje i privržen obavezama zemlje prema EU i NATO-u, čija je članica.

Bugarski premijer Bojko Borisov danas je parlamentu predao svoju ostavku, čime je otvorio put za prijevremene izbore, dan pošto je kandidatkinja njegove partije Cecka Cačeva poražena u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U Bugarskoj je funkcija predsjednika države uglavnom ceremonijalne prirode, ali je on nominalno šef oružanih snaga, ima pravo da uloži veto na zakone i potpisuje međunarodne sporazume. U njegovoj nadležnosti je i imenovanje ambasadora i šefova obavještajnih i bezbjednosnih službi.

Bonus video: