Moldavija: Dodon proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

Ocjenjuje se da je Dodon iskoristio bijes stanovništva zbog korupcije viđene pod proevropskom vladom koja je došla na vlast 2009. godine, pogotovo zbog oko milijardu dolara koliko je nestalo iz moldavskih banaka uoči parlamentarnih izbora 2014.
2 komentar(a)
Igor Dodon, Foto: Reuters
Igor Dodon, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2016. 06:40h

Socijalista Igor Dodon proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Moldaviji.

Dodon, kog zapadne agencije nazivaju proruskim kandidatom, osvojio je nešto više od 54 odsto glasova, pokazuju rezultati poslije 98 odsto obrađenih glasačkih listića.

Njegova rivalka Maja Sandu osvojila je skoro 46 odsto glasova, prenio je AP.

"Svi su shvatili da sam pobijedio", poručio je Dodon.

On se zahvalio Sandu što je vodila "žestoku, ali dobru bitku" i poručio da će biti predsjednik svim građanima Moldavije.

Dodon je obećao obnavljanje odnosa sa Rusijom koji su zahladnjeli nakon što je ova bivša sovjetska republika potpisala trgovinski sporazum, navodi AP, koja Dodona predstavlja kao "promoskovsku figuru".

Američka agencija ocjenjuje da je Dodon iskoristio bijes stanovništva zbog korupcije viđene pod proevropskom vladom koja je došla na vlast 2009. godine, pogotovo zbog oko milijardu dolara koliko je nestalo iz moldavskih banaka uoči parlamentarnih izbora 2014.

Dodon je kazao da želi da federalizuje Moldaviju kako bi obuhvatio region Pridnjestrovlja koji ne priznaje vlast Kišinjeva i u kojem je smješteno više od 1.000 pripadnika ruskih trupa.

AP za Sanduovu navodi da je u pitanju bivša ekonomistkinja Svjetske banke koja se kandidovala obećavajući borbu protiv korupcije, kao i da je njoj potrebna visoka izlaznost birača kako bi se nadala pobjedi.

TAS S navodi da je izlaznost bila veća od 53 odsto.

Agencije ocjenjuju da bi pobjeda Igora Dodona bila veliki udarac za prozapadnu vladu, na čije je vodeće članove pala sjenka optužbi za korupciju.

Stanovnici Moldavije, nekadašnje sovjetske republike, glasali su u prvom krugu na prvim predsjedničkim izborima na kojima direktno biraju šefa države još od 90-ih godina prošlog vijeka.

AFP navodi da su ovi izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU.

Agencija podsjeća da Moldavija sa 3,5 miliona stanovnika, najsiromašnija zemlja u Evropi i da se nosila sa nizom koruptivnih skandala na visokom nivou koji su zasjenili današnje glasanje.

Dodon i Sandu su predstavili dijametralno suprotstavljene vizije budućnosti zemlje: on je za dublje veze i jačanje trgovine sa Moskvom, dok ona obećava put koji vodi ka Evropi.

Bonus video: