Mediteranskoj sabljarki prijeti nestajanje

Mediteranska sabljarka je vrijedna vrsta za mnoge zemlje Sredozemlja. Ribarske flote Evropske unije love čak 75 odsto od ukupnog ulova, na čelu sa Italijom, Španijom i Grčkom.
167 pregleda 1 komentar(a)
mediteranska sabljarka, Foto: WWF/Rene Heuzey
mediteranska sabljarka, Foto: WWF/Rene Heuzey
Ažurirano: 13.11.2016. 15:17h

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je 48 ribarskih nacija koje se u ponedjeljak okupljaju u Vilamouri u Portugalu, da zaustave izlov mediteranske sabljarke koji traje više od tri decenije i hitno usvoje ambiciozan plan za njen oporavak kako bi se izbjegao nestanak ove vrste.

Zemlje koje su dio Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), uključujući SAD, Japan i Evropsku uniju, od 14. do 21. novembra odlučivaće o mjerama upravljanja za ključne vrste poput mediteranske sabljarke, tune i morskog psa.

"WWF je ozbiljno zabrinut zbog trenutne stope izlovljavanja sabljarke", navodi se u saopštenju WWF.

"Budućnost mediteranske sabljarke je ozbiljno ugrožena", kaže Đuzepe Di Karlo, direktor WWF-ove mediteranske morske inicijative.

"U posljednjih 20 godina ulov sabljarke smanjen je za gotovo 50 odsto. Previše nedorasle ribe koja još nije sazrela ulovi se prije nego što stigne da se reprodukuje i tako osigura opstanak vrste. Ne možemo dozvoliti da se odlože akcije za održivo upravljane sabljarkom i ponoviti ista greška koja je nedavno dovela tunu na rub nestajanja", istakao je Di Karlo.

Prema naučnom odboru ICCAT-a, matično jato sabljarke (SSB), kombinovana težina svih jedinki u jatu koje su sposobne za reprodukciju, čak je 88 odsto niža od nivoa koja se smatra sigurnim za održavanje. Također ulov ribe dvostruko je veći nego što bi trebao biti, a čak 70 odsto ulovljene ribe čini mlađe od tri godine.

"Postoji potreba za hitnim djelovanjem kako bi preokrenuli trend", kaže Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adria.

Mediteranska sabljarka je vrijedna vrsta za mnoge zemlje Sredozemlja. Ribarske flote Evropske unije love čak 75 odsto od ukupnog ulova, na čelu sa Italijom, Španijom i Grčkom. WWF poziva Evropsku komisiju i ključne ribarske nacije Evropske unije da značajno smanje količinu ulovljene sabljarke kako bi se omogućio njen oporavak.

Što se tiče plavorepe tune, WWF ističe da se stanje popravlja ali predlaže da se usvoji pristup predostrožnosti i održavanje tekućeg plana za oporavak u 2017. godini (23,155 tona).

"WWF je takođe zabrinut oko sudbine morskih pasa, a posebno oko dvije vrste osjetljive na prelov: modulja (Prionace glauca) i kučka (Isurus oxyrinchus). WWF podstiče ICCAT da uspostavi dugoročne planove upravljanja uključujući postavljanje sigurnosne granice ulova kako bi se osiguralo da ove vrste ostanu u našem moru", navodi se saopštenju WWF

Bonus video: