OSJEĆAJU DA SU NA DNU LISTE PRIORITETA EVROPSKE UNIJE

Razočarani Bugari se okreću Rusiji

„Prije samo nekoliko godina, bilo je nezamislivo čuti kritiku na račun zapadnih vlada. To više nije slučaj“
85 pregleda 19 komentar(a)
Rumen Radev, Foto: Reuters
Rumen Radev, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2016. 08:21h

Skoro deset godina nakon što se Bugarska pridružila Evropskoj uniji, mnogi njeni građani osjećaju da su njihovi problemi na dnu liste prioriteta Brisela.

Mnogi razočarani Bugari sada gledaju prema Rusiji kao važnijem susjedu, piše Rojters.

To osjećanje će vjerovatno biti potvrđeno u sjutrašnjem drugom krugu izbora gdje se očekuje pobjeda bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga, generala Rumena Radeva, koji je naklonjen Kremlju, dodaje britanska agencija.

Njegov stav da bi Bugarska, članica NATO-a, trebalo da utvrdi pazar kada su u pitanju međunarodni savezi, pogodila je živac u državi koja već zavisi od Rusije za većinu energije, vojne opreme i prihoda od turizma.

„Zapad i Evropska unija su napravili mnoge greške u Rusiji proteklih godina“, kaže za Rojters računovođa Emilija Trenčeva (48). 

„Rusija je veoma važna, a oni su je izolovali. Rumen Radev će naći pravi balans, Obećao je bezbjednost i to je ono što ljudi žele da čuju“, kazala je.

Radev, koji na izborima učestvuje kao nezavisni kandidat uz podršku opozicione Socijalističke partije, pokazao je razumijevanje za ruske akcije u Ukrajini i zalaže se za ublažavanje  sankcija Zapada Moskvi.

„Naravno da ima kršenja međunarodnog prava na Krimu. Ali je takođe činjenica da se trenutno ruska zastava vijori nad Krimom. Šta da radimo? Da zatvorimo oči,“ rekao je nakon pobjede u prvom krugu izbora.

Bugarska je i dalje najsriomašnija članica EU. Gnjev naroda zbog slabog napretka u iskorjenjivanju korupcije i kriminala je proključao 2014. na uličnim protestima, kada je na vlast došla aktuelna vlada desnog centra stranke GERB.

Izgleda da je i GERB razočarao birače, pri čemu ga mnogi povezuju sa neuspjehom EU da sprovede reforme i vide kao korumpiran elitu, piše Rojters.

„Vidimo kolaps povjerenja u tradicionalne vlasti u Evropskoj uniji“, kaže Parvan Simeonov, politički analitičar Galup internešnala u Sofiji.

„Prije samo nekoliko godina, bilo je nezamislivo čuti kritiku na račun zapadnih vlada. To više nije slučaj. EU više ne ispunjava nade mnogih ljudi.“ 

Istraživanje Galupa u junu je pokazalo da je povjerenje u EU opalo na najniži nivo od 2007. na 48 odsto, sa oko 60 procenata. Istraživanje druge organizacije u avgustu je pokazalo da 51 odsto Bugara ima snažan pozitivan stav prema Rusiji.

Skoro potpuno zavisna od ruskog gasa

Bugarska je skoro potpuno zavisna od ruskog gasa. Njenu jedinu naftnu rafineriju kontroliše ruski LUKOIL. Nuklearna elektrana, koja proizvodi oko 35 odsto struje u zemlji, koristi sovjetske reaktore i rusko nuklearno gorivo.

U studiji Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu i Centra za demokratske studije iz Sofije, objavljenoj u oktobru, kaže se da je ekonomsko prisustvo Rusije toliko snažno da je Bugarska izložena „visokom riziku od zarobljavanja države ruskim uticajem“.

Navedeno je da je Rusija zbog jakog ekonomskog uticaja mogla da unapređuje odnose sa korumpiranim biznismenima i lokalnim oligarsima koji, zauzvrat, imaju uticaj na političare.

Preporučujemo za Vas