Junker: Imun sam na prijetnje turskih lidera

"Ako Turska ne ispuni postavljene uslove, neće biti napretka po pitanju viza", rekao je Junker
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2016. 17:48h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je danas prijetnje Turske da će se oglušiti o obećanja o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata u Evropu ukoliko EU ne omogući Turcima bezvizna putovanja u države članice Unije, javlja Rojters.

"Imun sam na prijetnje turskih lidera. Ako Turska ne ispuni postavljene uslove, neće biti napretka po pitanju viza", rekao je Junker u danas objavljenom intervjuu belgijskom listu "Soar", dodavši da, ako sporazum propadne, "Turska će biti kriva za to",

Junker je, takođe, upozorio da se Turska udaljava od demokratskih vrijednosti i bližih veza sa Evropom.

"Sa žalošću primjećujem da se Turska udaljava od Evrope, a ne Evropa od Turske", zaključio je predsjednik Evropske komisije.

Turska je u martu postigla sa EU sporazum kojim se saglasila da zaustavi prelazak ilegalnih migranata u Grčku u zamjenu za finansijsku pomoć za migrante o kojima se turske vlasti brinu, obećanje o ukidanju viza turskim građanima za putovanja u veći dio EU i ubrzane pregovore o članstvu u EU, podsjeća britanska agencija.

Međutim, došlo je do zastoja kad je riječ o planu da se Turcima omogući bezvizni pristup Evropi, pri čemu Brisel prvo traži od Turske da izmjeni svoje antiterorističke zakone, koje smatra preširokim.

Evropski lideri kritikuju Tursku i zbog jučerašnjeg pritvaranja lidera glavne turske prokurdske opozicione partije.

Iako Junker nije direktno komentarisao ta hapšenja, on je reakciju vlade na neuspjeli pokušaj puča u Turskoj, koji je izveden 15. jula, nazvao "pretjeranom".

Bonus video: