Nafta i gas: Međunarodni investitori zahtijevaju moratorijum na Sjevernom polu

Među 20 potpisnika su firme "Natiksis aset menadžement", "BNP Pariba investment partners", "Aksa", Crkva Švedske i švedska kompanija za osiguranje "Skandia"
55 pregleda 0 komentar(a)
nafta
nafta
Ažurirano: 03.11.2016. 21:16h

Dvadeset međunarodnih investitora sa aktivom većom od 5.000 milijardi eura, zatražilo je danas da naftne i gasne kompanije i države u okolini Sjevernog pola da obustave eksploataciju ugljovodonika.

Oni zahtijevaju "moratorijum na neodređeno vrijeme" na istraživanje nafte i gasa na Sjevernom ledenom okeanu koji je van bilo čijeg državnog suvereniteta, a "posebno je bogat ugljovodonicima", piše u njihovoj izjavi.

Među 20 potpisnika su firme "Natiksis aset menadžement", "BNP Pariba investment partners", "Aksa", Crkva Švedske i švedska kompanija za osiguranje "Skandia".

Njihov zahtjev će biti poslat predstavnicima zemalja-članica Arktičkog savjeta koji okuplja zemlje u okolini Sjevernog pola.

Oni traže žele da te države u borbi protiv klimatskih promjena primijene "strože zajedničke kriterijume" pri izdavanju dozvola za eksploataciju.

Ta grupa upozorava na "savremene tehnološke neizvjesnosti pri eksploataciji nafte", te poziva na "dobrovoljni" moratorijum one naftne i gasne kompanija koje mogu da rade i na zaleđenom dijelu Sjevernog ledenog okeana.

Mada je nekoliko naftaša nedavno odustalo od rada u toj oblasti, posebno jer je cijena nafte niska, Norveška je dala dozvole za 13 naftnih kompanija.

Za razliku od Sjevernog pola, Protokol Sporazuma za Južni pol, potpisan u Madridu 1991. godine, štiti taj kontinent bar do 2048. godine zabranjujući sve aktivnosti koje se odnose na mineralne sirovine, osim za naučno istraživanje.

Inicijativa za mortorijum na Sjevernom polu je iznijeta svega nekoliko dana pred međunarodnu konferenciju o klimi (COP22) koja će se održati u Marakešu, u Maroku.

Bonus video: