NORVEŠKA PREMIJERKA OCIJENILA:

Solberg: Strah u nordijsko-baltičkom regionu od rastuće moći Rusije

"Ne možemo živjeti u svijetu u kome velike sile odlučuju kako da se ponašamo prema susjedima", rekla je Solberg na godišnjem sastanku pet nordijskih i tri baltičke zemlje u Kopenhagenu
2 komentar(a)
Erna Solberg, Foto: Facebook
Erna Solberg, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.11.2016. 17:57h

Predsjednica Vlade Norveške Erna Solberg ocijenila je danas da u nordijsko-baltičkom regionu postoji strah od "rastuće moći" ruskih snaga, ali da ta zemlja ima drugačiji odnos sa Rusijom nego druge Baltičke zemlje, prenio je AP.

"Ne možemo živjeti u svijetu u kome velike sile odlučuju kako da se ponašamo prema susjedima", rekla je Solberg na godišnjem sastanku pet nordijskih i tri baltičke zemlje u Kopenhagenu.

Prema njenim riječima, Norveška i Rusija imaju "dobru graničnu saradnju".

Granica između Norveške i Rusije dugačka je 200 kilometara.

Krajem oktobra Politiko je pisao da će oko 300 američkih marinaca biće raspoređeno u jednoj vojnoj bazi u Norveškoj od januara i da je to potez koji će "uznemiriti Kremlj".

Ministarstva odbrane SAD i Norveške su postigla sporazum o "daljem unapređenju saradnje", nakon što je u američkim specijalizovanim medijima objavljeno da Pentagon planira da pošalje kontingent svojih marinaca u skandinavsku zemlju zbog "ruske prijetnje" i narušenih odnosa dvije velike svjetske sile.