Jildirim o slobodi štampe: Braćo, Tursku ne zanimaju evropske "crvene linije"

Zaposleni u turskom opozicionom listu "Džumhurijet" odlučni su da "ne pospuste" pred pritiskom poslije hapšnja glavnog urednika
0 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2016. 11:16h

Tursku ne zanimaju evropske "crvene linije" kada je riječ o slobodi štampe, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim, nakon što je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc juče osudio hapšenje urednika opozicionog lista Džumhurijet.

"Braćo, nas ne zanima vaša crvena linija. Narod je taj koji povlači crvenu liniju, a vaša linija nema značaja," rekao je Jildirim, u govoru pred parlamentom, obaćajući se članovima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja, prenosi Rojters.

Turska nema problem sa slobodom štampe, istakao je on.

"To je ono o čemu se ne slažemo sa našim evropskim prijateljima. Oni uvijek pokreću pitanje slobode štampe u našim koracima u borbi protiv terorizma," rekao je turski premijer.

Policija je juče uhapsila glavnog urednika i više kolumnista Džumhurijeta zbog navodne podrške tog ista neuspjelom puču protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu.

Šulc je rekao da ta hapšenja prelaze "još jednu crvenu liniju" kada je riječ o slobodi štampe i izražavanja u Turskoj.

Džumhurijet: Nećemo popustiti

Zaposleni u turskom opozicionom listu "Džumhurijet" odlučni su da "ne pospuste" pred pritiskom poslije hapšnja glavnog urednika.

"Nećemo popustiti", objavljeno je na današnoj naslovnoj strani jednog od najstarijih turskih dnevnika. Prostor za tekstove dvojice kolumnista koji su uhapšeni sa urednikom ostavljen ne prazan.

Tužilaštvo u Istanbulu kaže da su novinari u urednici pritvoreni poslije istrage o navodnoj podršci ovog lijevo orijentisanog dnevnika pokretu musilmanskog sveštenika Fetulaha Gulena koga vlada optužuje za organizovanje pokušaja puča 15. jula i zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana.

List obacuje te optužbe, a hapšenja su naišla na osude međunarodnih zvaničnika i organizacija, uključujući OEBS.

Turska policija privela je juče glavnog urednika "Džumhurijeta" Murata Sabundžua, a CNN Turk je javio da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 13 novinara rukovodilaca i novinara lista.

Prethodni glavni urednik "Džumhurijeta" Džan Dundar je osuđen na šest godina zatvora zbog objavljivanja državnih tajni, uključujući informacije o akciji zvanične Ankare u Siriji.

Presuda Dundaru je izazvala kritike i optužbe za cenzuru, koju su turskim vlastima uputile organizacije za ljudska prava i zapadne vlade, zabrinute zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Turskoj pod vlašću predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Bonus video: