Španski parlament podržao Rahoja za premijera

Rahoju je bila potrebna prosta većina u parlamentu od 350 mesta, a dobio je 170 glasova za, 111 poslanika je glasalo protiv, dok je 68 bilo uzdržano
1 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 19:35h

Lider španskih konzervativaca Marijano Rahoj dobio je danas podršku u parlamentu za sastavljanje vlade čime je okončana desetomjesečna politička blokada tokom koje Španija nije imala potpuno funkcionalnu vlast.

On će, kako prenosi AP, najvjerovatnije sutra položiti zakletvu pred kraljem Felipeom VI.

Rahojeva Narodna partija desnog centra formiraće manjinsku vladu pošto je dobila podršku manje stranke Građana i prećutnu podršku mnogih socijalista koji su se uzdržali od glasanja protiv.

Rahoju je bila potrebna prosta većina u parlamentu od 350 mesta, a dobio je 170 glasova za, 111 poslanika je glasalo protiv, dok je 68 bilo uzdržano.

Ovo je drugi pokušaj glasanja o povjerenju Rahoju pošto su juče socijalisti glasali protiv njega, ali su pristali da danas budu uzdržani kako Španci ne bi morali ponovo na izbore.

"Naša uzdržanost omogući će vam da formirate vladu, ali to nije naša podrška vašoj vladi, a ni vašoj politici", poručio je je lideri socijalista Rahoju juče.

Bonus video: