Grčki konzervativci traže izbore: Vlada je osramotila zemlju kod kuće i u inostranstvu

Grčko udruženje sudija i tužilaca je izrazilo žaljenje što Vlada pokušava da uplete sudstvo u politiku
65 pregleda 0 komentar(a)
Kirijakos Micotakis, Foto: Twitter
Kirijakos Micotakis, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.10.2016. 19:50h

Grčka konzervativna opozicija zatražila je danas prijevremene izbore poslije odluke suda da proglasi neustavnom aukciju za privatne televizijske licence, što je bio neprijatan udarac za ljevičarsku vladu.

Vrhovni upravni sud je u noći između srijede i četvrtka odlučilo da aukcija mora da bude poništena jer je Vlada zaobišla nezavisno regulatorno tijelo za radidifuziju.

Uz to Vlada je presudom primorana da vrati 246 miliona eura koje je dobila od prodaje TV-dozvola za emitovanje.

Rasprava o zakonu iz oktobra 2015. godine, kojim je na četiri ograničen broj nacionalnih licenci za privatne televizije, što je polovina od broja televizija koje sada emituju, je s jedne strane suprotstavila vladajuću radikalnu ljevicu, i, s druge strane, opoziciju, sudstvo i medije.

Vlada je obećala da će poštovati odluku suda i njegovo odbacivanje pokušaja vlade da unese red u privatne televizijske stanice, ali je oštro kritikovala tu odluku.

Grčko udruženje sudija i tužilaca je izrazilo žaljenje što Vlada pokušava da uplete sudstvo u politiku.

Ta polemka dala je opoziciji municiju da zatraži prijevremene izbore.

"Vlada je osramotila zemlju kod kuće i u inostranstvu pokazujući sliku neuspjele administracije koja nema poštovanje za demokratske institucije", rekao je Kirijakos Micotakis, lider partije desnog centra Nova Demokratija.

Nikos Papas, blizak saradnik premijera Aleksisa Ciprasa i ministar bez portfelja zadužen za Generalni sekretarijat za informisanje koji je bio autor zakona o TV-dozvolama koji je pao kao neustavan, rekao je da će u ponedjeljak podnijeti nov nacrt zakona o pravilima za dobijanje televizijskih licenci.

Bonus video: