Lajtl kritikuje nedjelotvornost EU

Da bi ostala djelotvorna i u svijetu ponovo spoznata kao snažan i pouzdani partner EU mora, prema Lajtlu, pod hitno promisliti način donošenja odluka i raspodjele nadležnosti
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2016. 07:23h

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl kritikuje nedjelotvornost EU, ističući da je evropska blamaža oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA) jasno pokazala koliko je Unija nedovoljno djelotvorna.

EU ne smije dozvoliti da je ucjenjuju pojedini regioni, poručio je on u saopštenju.

Lajtl je kritikovao da je britanski referendum uzeo kao taoca EU zbog "unutrašnjih problema Torijevaca" i da je sada veto belgijskog regiona Valonije blokirao CETA.

Takođe je naglasio da po pitanju izbjegličke i migrantske krize na nivou EU donete odluke, kao što je kvota o raspodjeli, nijesu sprovedene.

Da bi ostala djelotvorna i u svijetu ponovo spoznata kao snažan i pouzdani partner EU mora, prema Lajtlu, pod hitno promisliti način donošenja odluka i raspodjele nadležnosti.

On smatra da bi trebalo ići u pravcu kvalifikovane većine u Savjetu EU, te dodaje da bi dalji razvoj Evropske komisije ka pravoj evrospkoj vladi i jačanje Evropskog parlamenta bilo od koristi.

Bonus video: