ODRAZIĆE SE NA BUDŽET

Izbjeglička kriza koštaće Austriju 2017. dvije milijarde eura

Za iduću godinu Ministarstvo računa, uzimajući u obzir odluku o gornjoj granici za prijem 37.500 zahteva za azil, da će troškovi biti ponovo dvije milijarde eura
0 komentar(a)
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2019. 12:25h

Izbjeglička kriza odraziće se i na budžet Austrije za 2017. godinu, pošto je za izbjeglice i njihovu integraciju predviđeno dvije milijardi evra, proizilazi iz budžeta koji je predstavio danas ministar finansija Hans Jerg Šeling.

On je izrazio uvjerenje da će EU 1,4 milijardi eura prihvatiti ka vanredne troškove, nakon čega će strukturalni deficit biti niži od planiranog.

Prema računicama Ministarstva finansija izdaci na izbjeglice iznosili su 2014. oko 600 miliona eura, a kada je uslijedio veliki talas prošle godine porasli su na milijardu evra.

Ove godine su izdaci za izbjeglice dodatno opteretili budžet i udvostručili se na dvije milijarde eura.

Za iduću godinu Ministarstvo računa, uzimajući u obzir odluku o gornjoj granici za prijem 37.500 zahteva za azil, da će troškovi biti ponovo dvije milijarde eura.

Šeling je novinarima rekao da polazi od toga da će Evrospka komisija 1,4 milijardi evra od te dve milijarde priznati kao vanredne izdatke, iz „izbaciti“ ih iz strukturalnog deficita Austrije, čime bi, u evropskom poređenju, deficit bio umjesto 0,9 odsto BDP-a svega 0,5 odsto, što je blizu dogovorenog „strukturalnog nultog deficita“.

Izdaci u visini od dvije milijarde eura planirane su na osnovnu opskrbu izbjeglica (884 miliona), procese rješavanja zahteva za azil (138 miliona), mee integracije (133 miliona eura), pomoć u konfliktnim regionima (61 milion eura), a u to planirani su izdaci za vojsku koja asaistira u čuvanju granice u visini od 432 miliona eura, te je predviđeno i 338 miliona eura za aktivnu politiku uključivanja na tržište rada azilanata.

Šeling je kazao da se procjenjuje da će sveka 10 odsto izbjeglica moći biti integrisan na tržište rada.