RAZGOVARALA SA BRITANSKOM PREMIJERKOM

Grabar Kitarović: Ne želimo da blokiramo Srbiju na putu ka EU

Povodom situacije u Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović je upozorila na mogućnost destabilizacije cijele jugoistočne Evrope ako se uspori evroatlantski put te zemlje
4 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Tereza Mej, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 07:56h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas u Londonu, u razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla da Zagreb ne želi nikoga zaustavljati na putu ka Evropskoj uniji.

"Naglasila sam premijerki Mej da smatram da je najbolji način da mi i Srbija u međusobnom dijalogu raščistimo sve ono što se tiče bilateralnih pitanja", kazala je Grabar-Kitarović, prenijela je regionalna televizija N1.

Povodom situacije u Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović je upozorila na mogućnost destabilizacije cijele jugoistočne Evrope ako se uspori evroatlantski put te zemlje.

"Stavila sam fokus na što brže aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). BiH kao jedan "sui generis" slučaj gdje nije riječ o državi koja se temelji samo na jednakosti pojedinaca, već i na jednakosti tri naroda, što treba poštovati, što treba osigurati i na taj način zemlju što je moguće više povući prema evroatlantskim integracijama", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatsku predsjednicu, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Britaniji, ranije u utorak primila je britanska kraljica Elizabeta Druga, navodi N1.