U Francuskoj otvoren prvi centar za konzumiranje droge

Slični centri postoje u Australiji, Kanadi, Danskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Španiji i Švajcarskoj
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2016. 16:29h

U Francuskoj je otvoren prvi centar u kojem će teški narkomani moći da konzumiraju drogu u kontrolisanim medicinskim uslovima, a francuska ministarka zdravlja Marisol Turen je prilikom obilaska tog objekta poručila da centar predstavlja "kulminaciju političke borbe koja nije bila laka".

Francuska opozicija je kritikovala otvaranje ovog centra u jednoj bolnici na sjeveru Pariza.

Turenova, koja je Centar obišla u društvu pariske gradonačelnice Ane Idalgo, poručila je da otvaranje Centra, planirano za petak, predstavlja značajan momenat u borbi protiv patnji zavisnosti, jer će narkomani moći da konzumiraju narkotike u sanitarnim uslovima.

Centar se nalazi u blizini pariske stanice Gar di nor, u kvartu koji je poznat po brojnim zavisnicima, i očekuje se da će ovu ustanovu dnevno posjećivati 100 ljudi, javio je AFP.

Slični centri postoje u Australiji, Kanadi, Danskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Španiji i Švajcarskoj, podsjeća Frans pres.

Zavisnici će donositi sopstvenu drogu u centar u kojem će raditi 20 zaposlenih, među kojima će biti doktori, medicinske sestre, socijalni radnici i bezbjednosni čuvari.

Francusko ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je "zdravstveni položaj korisnika droga u Francuskoj i dalje vrlo zabrinjavajuć", s obzirom da je, prema podacima iz 2011, njih više od 10 odsto zaraženo HIV-om, a više od 40 procenata virusom hepatitis C.

Galerija

Bonus video: