Trijumfalna kapija oštećena u neredima, sanacija "moguće na milione eura"

Nije poznat datum ponovnog otvaranja nacionalnog simbola, koji je u nedjelju obišao i predsjednik Emanuel Makron kako bi konstatovao štetu
429 pregleda 7 komentar(a)
trijumfalna kapija, Foto: Reuters
trijumfalna kapija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2018. 13:24h

Popravka štete na Trijumfalnoj kapiji, nastale tokom protesta "žutih prsluka" u Parizu koštaće više stotina hiljada eura, možda čak i milion eura, rekao je predsjednik Centra za nacionalne spomenike, a iz policije kažu da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba.

JWPlayer video mesto

"Ocjenjuje se da šteta iznosi više stotina hiljada eura, moguće milione", rekao je Filip Belaval u nedjelju za dnevni list Le Figaro.

Nacionalni simbol je vandalizovan u subotu popodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a računarska oprema je onesposobljena.

"Spomenik "će ostati zatvoren za javnost više dana", rekao je Belaval.

JWPlayer video mesto

Zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, prodavnicama i toaletima. Gipsana maketa iz 30-ih godina 20. vijeka je smrvljena. Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije štete.

Nije poznat datum ponovnog otvaranja Tijumfalne kapije, koju je u nedjelju obišao predsjednik Emanuel Makron kako bi konstatovao štetu.

Policija je otvorila istragu i u potrazi za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale uzela je DNK uzorke, piše Hina.

Galerija

Bonus video: