Antonio Gutereš: Ovo je novi generalni sekretar UN

Riječ je o bivšem portugalskom premijeru i visokom komesaru UN za izbjeglice
120 pregleda 4 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2016. 15:24h

Savjet bezbjednosti je jedoglasno nominovao Antonija Gutereša za novog Generalnog sekretara UN.

Riječ je o bivšem portugalskom premijeru i visokom komesaru UN za izbjeglice.

Gutereš je 10 godina predvodio najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih ljudi u 125 zemalja svijeta.

Bio je zadužen za reformu UNHCR, za 20 odsto je smanjio osoblje u sjedištu u Ženevi i podigao efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagovanje.

U isto vrijeme je uspio da ustrostruči aktivnosti UNHCR jer je uveo dugačiji pristup po pitanju planiranja budžeta, ali i zbog povećanja broj raseljenih za 22 miliona od 2005. do 2015. Prošle godine je na svijetu bilo raseljeno oko 60 miliona ljudi.

Tokom njegovog mandata su se dogodile krizu u Siriji, Jemenu, Iraku, Centralnoafričkoj republici i Južnom Sudanu.

Prije ulaska u međunarodne vode je bio premijer Portugala i to od 1995. do 2002. godine, a u toj ulozi je učestvovao u rješavanju krize u Istočnom Timoru.

Početkom vijeka je bio predsjednik Evropskog savjeta, a predsjedavao je i prvim samitom EU i Afrike.

Poslanik portugalskog parlamenta je postao sa 27 godina (1976. godine) i bio je poslanik 17 godina, a vodio je i poslanički klub svoje partije.

U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije.

Osnivač je portugalskog Izbjegličkog savjeta, kao i član Madridskog kluba, asocijacije bivših demokratskih predsjednika i premijera iz cijelog svijeta.

Rođen je u Lisabonu 1949. godine i inženjer je po struci. Tečno govori engleski, francuski i španski. Oženje je i ima dvoje djece.

Na novu funkciju će stupiti u januaru 2017. godine.

Bonus video: